Norsk selskap skal undersøke sunket tråler på Gran Canaria

Det norske selskapet Otech Marine Services, som er etablert med en avdeling i Las Palmas, skal på tirsdag sende ned en undervannsrobot for å undersøke den russiske tråleren som ligger på 2400 meters dyp utenfor Maspalomas.

Denne grafikken fra Greenpeace viser hvor tråleren gikk ned, og hvordan oljesølet sprerseg sørvestover. Ill: Greenpeace

Tråleren Oleg Naydenov lekker fortsatt olje ut i havet, over fem døgn etter at den sank. Otech har fått oppdraget fra departementet for offentlige arbeider på Kanariøyene.

Drøyt 70 km fra Gran Canaria

Båten hadde 1409 tonn drivstoffolje på tankene da den sank etter en brann om bord.

Oljen som lekker ut driver sørvestover, og har spredd seg til over 70 kilometer sør for Gran Canaria. Båten sank 24 kilometer utenfor Maspalomas sør på øya.

Fikk oppdraget i går

Den kanariske statssekretæren for infrastruktur, transport og boliger, Julio Gómez-Pomar, hadde i går to møter med sikkerhetskomiteen og koordineringskomiteen for oljeutslippet.

I går kveld gikk Gomez-Pomar ut med informasjon til pressen om at Otech er leid inn for å undersøke skipsvraket med en fjernstyrt undervannsrobot (ROV).

Skipet med ROV-en er ventet til vrakstedet på mandag, og ROV-en skal etter planen dykke ned til vraket på tirsdag.

Hensikten er å få eksakt informasjon om vrakets posisjon og tilstand.

Fire skip i sving

Et ekstra skip, Salvage Luz de Mar, som er spesielt utrustet for å samle opp oljesøl, er sendt fra fastlandet til Kanariøyene for å bistå tre andre skip og et fly som overvåker oljeutslippene.

Greenpeace og andre miljøorganisasjoner krever at vraket blir tømt for olje.

Otech Marine Service har hovedkontor i Haugesund og leverer dykkeoperasjoner og andre undervannstjenester for petroleumsvirksomhet og skip.

Greenpeace fant i går to havskilpadder som er tilgriset av olje fra skipsvraket. Tidligere i uken fant Guardia Civil en tilgriset skilpadde. Foto: Greenpeace.