ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 16. NOVEMBER 2016 - SIST ENDRET 22. NOVEMBER 2016
Nordmannens bankkort og kredittkort ble belastet med henholdsvis 46.165 og 42.522 kroner for kjøp av et nettbrett av obskurt merke. Foto: Privat

Nordmann fralurt over 80.000 kroner i butikk på Gran Canaria

En 67 år gammel mann fra Egersund ble i oktober svindlet for over 80.000 kroner i en butikk i Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria.

ANNONSE

Nordmannen, som ikke ønsker å stå frem med navn, sier til Canariajournalen at han var innom en suvenir- og elektronikkbutikk i Puerto de Mogan 21. oktober under et ferieopphold.

Presset til å kjøpe

Der ble han, etter det han forteller, "presset" til å kjøpe et nettbrett av ukjent merke, Ultrapro. Han fikk tilbud om å få nettbrettet klargjort i en teknisk avdeling i Puerto Rico, hvor den skulle hentes dagen før hjemreise.

Med nettbrettet fulgte det med en boks med noe som ifølge selgerne skal være et satellittbasert internettabonnement som skulle koste ti euro per måned. En påskrift på boksen forteller at det dreier seg om et Vodafone-abonnement.

På grunn av abonnementet forklarte selgerne at leverandøren måtte ha en sikkerhet for cirka 21.000 kroner.

Krevde sikkerhet for internettabonnement

– Vi hadde kredittkort med rikelig dekning, men det var visst noe usikkert om det ble godtatt. Mens selgerne skulle undersøke saken, ble vi påspandert middag i en restaurant i tilknytning til virksomheten, sier han.

Mannen skal ha hatt både bankkort og kredittkort i besittelse hele tiden. Da han kom tilbake til butikken, ble han angivelig fortalt at Google måtte ha en sikkerhet på 50.000 fra hans bankkonto.

– Nokså omtåket etter lovnader og press tillot jeg etter hvert dette. Beløpet skulle reserveres i ett døgn, og skulle så tilbakeføres. Jeg glemte i viraken å få med papirer på handelen.

Belastet to ganger

Det viste seg etter hvert at det var reservert et beløp på 42.522 kroner som ble trukket fra kontoen den 7. november. Mottaker er Diamond Bazar, et selskap som ikke fins i forretningsregisteret i Las Palmas.

– Jeg ble senere til min forskrekkelse oppmerksom på at mitt kredittkort i tillegg var belastet med 46.165 kroner til et ukjent foretak.

På bankutskriften for denne transaksjonen står det at mottaker er s fdo de masp enfermar, hvilket kan være en forkortelse for San Fernando de Maspalomas Enfermar. Enfermar er det spanske ordet for "syk". San Fernando er et tettsted i Maspalomas sør på Gran Canaria.

Avslag fra banken

Nordmannen skal ha sendt reklamasjonsskjema til banken og kredittkortselskapet, og har fått avslag fra banken, men venter på svar fra kredittkortselskapet.

– Jeg har ikke store forhåpninger om å få penger igjen, forteller han.

Nordmannen har feriert på Gran Canaria fire ganger, men har ikke vært utsatt for svindelforsøk tidligere. Han kvier seg ikke for å reise tilbake til øya på grunn av dette, sier han.

Saken skal være politianmeldt i Norge.

Svindel uten ende

Canariajournalen har tidligere skrevet flere artikler om nordmenn som er utsatt for svindel i den samme butikken og flere andre butikker i Puerto de Mogan og Puerto Rico.

Se bildeserie av butikker, utstyr og folk som er svindlet

Flere av disse ser ut til å være drevet av samme familie, ifølge forretningsregisteret i Las Palmas.

Svindel av denne typen har pågått i flere tiår på Gran Canaria.

Guardia Civil "ser på saken"

Canariajournalen har lagt frem saken til nordmannen og flere tidligere svindeltilfeller i disse butikkene for politistyrken Guardia Civil på Gran Canaria, som meddeler at de skal analysere informasjonen for å se om det er grunnlag for å starte en etterforskning.

Guardia Civil på Gran Canaria har følgende råd å gi når du blir utsatt for butikksvindel:

  • Det er svært viktig at forholdet blir anmeldt til politiet, selv i tilfeller der problemet blir løst før politiet blir kontaktet.
  • Ta vare på mest mulig informasjon. Det er essensielt at du beholder kvitteringer og fakturaer og ber banken eller kredittinstitusjonen om utskrift av belastningene hvis du har brukt kort til å betale.
  • Hvis betaling skjer med kort, skal forretningens personell gjøre transaksjonen foran kunden. Du må aldri slippe kortet av syne.

Les også

Svindler avslører alt: Slik blir nordmenn rundlurt i butikker på Kanariøyene

Turistkommune på Gran Canaria vil innføre polititjenester for turister

Svindel uten ende på Gran Canaria

Slik tar du et oppgjør med butikksvindlere på Gran Canaria

Dette er de vanligste svindeloppleggene på Kanariøyene

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER