ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 19. AUGUST 2015 - SIST ENDRET 20. AUGUST 2015
Puerto Rico i Mogan kommune er uhyre populær blant nordmenn, og mange har kjøpt leiligheter der i gamle turistanlegg. Nå risikerer de å få begrenset bruken. Foto: Berit Skartland

Mogán kommune vil begrense eiernes bruk av turistleiligheter til én måned

Ordføreren i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria, Onalia Bueno, er for å begrense eiernes bruk av boenheter som ligger i områder som er regulert til turisme til én måned i året.

ANNONSE

Leiligheter og bungalower som ligger i turistområder burde være reservert for turisme mesteparten av tiden, og eierne kan bruke dem én måned i året, sier Bueno i et intervju med radiostasjonen SER i dag.

Rammer mange nordmenn

Det vil si, hvis myndighetene gjør noe med saken, at slike boenheter ikke kan bli brukt til å bo fast i eller til et andre hjem, slik mange nordmenn gjør i dag.

Mogán er nordmenns favorittområde på Gran Canaria. Svært mange har kjøpt leiligheter på kyststeder som Arguineguin, Puerto Rico, Patalavaca, Tauro, Playa del Cura og Puerto de Mogan som de bruker som sitt andre hjem og oppholder seg flere måneder i året.

Det er særlig i Puerto Rico at turistleiligheter med årene har blitt solgt enkeltvis og blir brukt som feriehjem eller faste boliger av private.

Vil ikke blande av turister og fastboende

Det er et problem for kommunen at Puerto Rico tilbys som en feriedestinasjon, men samtidig har blitt urbanisert med en hel del fastboende og langtidsboende, mener Onalia.

En slik miks kan ikke lenger tillates, sier hun til SER.

Regionsregjeringen også opptatt av problemet

Nå ser hun etter en løsning for at turistleiligheter kan gå tilbake til å bli brukt til det de var ment til. Kanariøyenes regjering leter også etter en løsning som skal hindre at turistområder går mot å bli boligområder.

Ifølge Onalia Bueno er det i stor grad et problem for næringsdrivende i turistområder som er innrettet på turistenes behov. Fastboende konsumerer ikke like mye som turister.

Dermed taper de på at det blir flere fastboende i turistområdene.

Lover og reguleringer åpner for sanksjoner

Loven om fornyelse og modernisering av turismen på Kanariøyene, godkjent av regjeringen i mai, oppfordrer eiere av eiendom som ligger i turistområder til å bruke disse i samsvar med de begrensingene som følger av plan- og sektorreguleriinger eller lover som gjelder.

Hvis innehaverne ikke oppfyller denne plikten, vil det ansvarlige administrasjonsorganet ilegge en straff og gi eierne som bryter regelverket ett år på å utføre de nødvendige handlinger for å innrette seg etter regelverket.

ANNONSE
ANNONSER