Mikroplast på strender etter klesvask og badetøy

En forskergruppe ved universitetsinstituttet Ecoaqua (EOMAR) har i et år undersøkt forekomsten av mikroplast på seks strender på Gran Canaria.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter i diameter. De blir dannet når plastgjenstander og plastavfall slipes og brytes ned over tid, og blir også brukt som råvare og tilsetning i produkter. Foto: Ecoaqua

For første gang har man analysert mengden av mikroplast mindre enn 1 millimeter. Resultatet viser at plasten kommer fra syntetiske fibre fra klær, som stammer fra avløpsvann og badegjester.

Resultatet er publisert i en artikkel av det prestisjetunge vitenskapelige tidsskriftet Marine Pollution Bulletin, en av de viktigste i verden innen havforurensing.

Strendene som har inngått i studien er La Laja og La Cícer i Las Palmas; Bocabarranco, i Gáldar; Los Cuervitos, i Agüimes; Playa del Águila, i San Bartolomé de Tirajana; og Veneguera, i Mogan.

Mikroplast som er større enn 1 millimeter kommer havveien inn til kysten av øyene, og er hovedsakelig betinget av havstrømmer, av bølger og av vinden. Forskerne fant også en stor mengde plastgranulat (harpikspiller), råstoff fra plastindustrien.

Vektorene de vurderte var tilstedeværelsen av utslipp av avløpsvann, antropogent trykk basert på antall innbyggere og antall besøkende basert på de siste dataene samlet inn av myndighetene på Kanariøyene. De vektla også topografi og luftforurensning.

 La Cicer og Playa del Águila viser de høyeste nivåene av menneskeskapt forurensning gjennom året.

Studien kan leses i sin helhet her: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025326X20300850