ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. NOVEMBER 2011
Magmaen går til hodet på vulkanekspertene
9. november har vært en stille dag i vulkanområdet ved La Restinga. Inne i hodet på vulkanforskerne er det derimot imidlertid fullt opprør. Foto: Cabildo de El Hierro

Magmaen går til hodet på vulkanekspertene

Glohet magma syder og koker både under El Hierro og i hodet på forskningsgruppene som studerer vulkankrisen. Miljøene preges av uenighet og krangel.

Forskjellene mellom forskningsgrupper om den vulkanske utviklingen på El Hierro er skremmende.

Nå har sprekkene blitt så store at forskere fra det nasjonale geologiske instituttet (IGN) ikke vil omgås med forskerne fra rådet for vitenskap og forskning (Consejo Superior de Investigaciones Científicas – CSIC).

Nekter å omgås

Før vulkanutbruddet jobbet forskere fra IGN og CSIC gjerne sammen, skriver Canarias7.es. Nå viser de seg bare sammen når det er møte i Pevolca, komiteen for sivil sikkerhet og vulkansk risiko.

IGN har vært ansvarlig for overvåking av vulkaner siden 2004, og CSIC bistår IGN i arbeidet.

Nord står mot sør

Konflikten går ut på at leder Carmen Lopez og Maria Jose Blanco fra IGN har en helt annen mening om utviklingen av utbruddet ved kystbyen La Restinga enn leder Ramon Ortiz og Alicia Garcia fra CSIC.

Ortiz hevdet at utbruddet ved La Restinga var over etter den første bobleepisoden, og konsentrerer i stedet arbeidet om å studere den seismiske aktiviteten i nord på øya. Der mener han at det kan komme et nytt vulkanutbrudd.

Denne oppfatningen deles av Nemesio Pérez, koordinator for Kanariøyenes vulkanske institutt (Involcan), som bare er gjest på Pevolca-møtene. Men IGN er helt uenig i dette, og vil heller konsentrere arbeidet om utbruddet i sør, noe Ortiz vil nekte dem å gjøre.

Krangler så magmaen skvetter

Ortiz har angivelig også brutt samarbeidet med Joan Martí, leder av gruppen for aktiv vulkanisme i CSIC.

På toppen av det hele har Juan Carlos Carracedo, kanarisk vulkanolog ved CSIC, ikke vært i El Hierro siden krisen oppsto på grunn av uenighet med sine kolleger.

Alvorlig konflikt

Det hele minner om en gedigen såpeopera, og kunne vært riktig morsomt, hvis det ikke var for alvoret i situasjonen på El Hierro.

På programmet står risikoen for folks liv og helse og faren for store, materielle ødeleggelser. For ikke å snakke om de store økonomiske tapene næringslivet og befolkningen på El Hierro påføres ved at veier stenges, byer evakueres og fisket stopper opp.

I tillegg kommer de enorme biomarine ødeleggelsene på havbunnen.

Stille dag i havet

I dag har vulkanen i sør trukket pusten for en stund, og boblingen har så godt som opphørt.

Deformeringen av bakken og jordskjelvene følger det samme mønsteret som de siste dagene, med omtrent samme hyppighet og intensitet, pluss en og annen topp som kjennes av befolkningen. Ifølge IGN er det ventet at jordskjelvene kan komme opp i en maksimal styrke på 4,6 på Richters skala, hvilket er temmelig moderat. De to største på El Hierro hittil var på 4,4.

I skrivende stund har Pevolca møte om vulkanutviklingen. Twittermedlinger fra møtet forteller at forskningsskipet Ramón Margalef går til Tenerife for å hente mer folk, og skal komme tilbake for å fortsette undersøkelsene i vulkanområdet. I dag har de hatt sin fjernstyret undervannrobot nede for å filme igjen.

Stenger havner

Bobling som er observert i Puerto Naos-området skyldes ifølge CSIC en opphoping av gass. Pevolca stenger nå havner og strender i Tacorón og Puerto Naos på grunn av dette. En forsker fra IGN ble lettere CO-forgiftet 8. november mens han tok prøver i området.

I La Frontera-området i nord er det fortsatt risiko for skred forårsaket av jordskjelv. Sikkerhetstiltakene i området opprettholdes derfor.

Innbyggerne i La Restinga får fortsette å besøke hjemmene sine mellom klokken 8 og 18, men får ikke overnatte i byen eller oppholde seg der på kveldstid.

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE