Lyng-familien har solgt seg ut av timeshare-anlegget Anfi del Mar på Gran Canaria

Den norske Lyng-familien har solgt sin del av Anfi del Mar ved Arguineguin på Gran Canaria, som ble grunnlagt av Bjørn Lyng og er godt kjent av mange nordmenn, til hotellkjeden IFA Hotels.

Anfi del Mar på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Prisen er 41,2 millioner euro, det vil si cirka 384 millioner kroner, bekrefter Ragnar Lyng overfor Canariajournalen.no, en sum som kan virke lav for så store og luksuriøse ferieanlegg som det er snakk om. Overtagelsen skjer umiddelbart.

– Det kan være mange meninger om pris og verdi, men det må to parter til for å gjøre en handel, sier han til Canariajournalen.

Kanariske eiere

Den kanariske hotellkjeden Lopesan er hovedeier i tyske IFA, og det fins flere IFA- og Lopesan-hoteller på Kanariøyene.

Ragnar Lyng sier til Adresseavisen, som først omtalte saken i dag, at papirene akkurat er signert.

Han bekrefter overfor Canariajournalen at Lyng-familien er helt ute av Anfi Gruppen, som også eier ferieanlegget Anfi Tauro på Gran Canaria.

Dermed er det ingen norske eierinteresser igjen i Bjørn Lyngs storslåtte ferieanlegg og selskapet som han grunnla for 27 år siden.

Trøblete partnerskap

Det har vært mye bråk mellom de to selskapene som har eid Anfi-anleggene med halvparten hver de siste tolv årene siden grunnleggeren Bjørn Lyng, Ragnar Lyngs far, døde i 2006.

Lyng-familien har vært med fra starten, og det kanariske selskapet Grupo Santana Cazorla tok over den andre halvdelen etter det tyske reiseselskapet TUI i 2004.

Kjøpesummen var den gangen angivelig nærmere 100 millioner euro. 

Bjørn Lyng ga rett før han døde daværende styreleder Santiago Santana Cazorla økt kontroll over selskapet.

Lyng-familien skal ha forsøkt å selge seg ut helt siden Bjørn Lyng døde, og har forhandlet med IFA/Lopesan om overtakelse siden 2012.

Problemer med kundene

Anfi del Mar har tapt en lang rekke rettssaker de siste par årene etter å ha blitt saksøkt av kunder som vil komme ut av sine kontrakter. Selskapet tapte senest en sak i spansk Høyesterett ved utgangen av juli.

– Har problemene med medeier Santana Cazorla og/eller de mange rettssakene Anfi har tapt i det siste hatt betydning for beslutningen om å selge?

– Ja, det er klart. Det er umulig å være passiv partner når det ikke er bygd på tillit, sier Ragnar Lyng.

– Hva er hovedårsaken til salget?

– Uenighet om forretningsfilosofi. Først og fremst i hvordan en kunde skal behandles. Fornøyde kunder kommer tilbake, igjen og igjen, tar med seg flere, og gir god omtale som styrker ditt varemerke. Det handler også om respekt for andre mennesker som grunnholdning.

Nytt regime

Santiago Cazorla er ifølge Lyng ute av styret etter at han i sommer "tok tilflukt" i Marokko, som avisen Canarias Ahora uttrykker det.

Det skjedde etter flere konflikter der blant annet Anfi og hans bror Manuel Santana, medeier i Santana Cazorla-gruppen, var involvert, korrupsjonsanklager og skandaler med politisk tilsnitt

– Det er nok et helt nytt regime som kommer sigende på på plass nå, sier Ragnar Lyng.

Broren Manuel har overtatt som styreleder.

Kanariske aviser har skrevet at Santiago Cazorla også ønsker å selge selskapet sitt ut av Anfi. Den arabiske sjeiken Sulaiman Al Fahim var i januar angivelig inne i bildet som potensiell kjøper.

I sommer var forretningsmannen Alfredo Morales omtalt i avisene som potensiell kjøper av Grupo Santiago Cazorlas eierandel.

Spørsmålet er nå om Lopesan snuser på Cazorlas eierandel også. Lopesan og Cazorla har tidligere ligget i konflikt med hverandre, blant annet da Lopesan kjøpte opp gjeld for 14 millioner euro som Cazorla skyldte tomteeiere i Tauro, og krevde inn pengene.

405.000 kvadratmeter landareal

IFA overtar alle aksjene i det norske selskapet Anfi Invest AS, som eier Anfi International BV, registrert i Nederland, og som eier 50 prosent av Anfi Resort S.L og Anfi Sales S.L, eierne av Anfi del Mar og Anfi Tauro.

Kjøpet er gjort gjennom selskapet IFA Canarias S.L.

Det IFA, som er børsnotert i Tyskland, har kjøpt halvparten av er timeshare-virksomhet, butikkområder, to golfbaner og tomter med et areal på cirka 405.000 kvadratmeter som er regulert til kommersiell bruk og turisme, uttaler IFA-konsernet til den spanske avisen ABC.

7000 norske kunder

Anfi del Mar og Anfi Tauro består av flere bygninger med nesten 1000 ferieleiligheter. Første byggetrinn sto ferdig i 1993.

Timeshare-selskapet hevder å ha cirka 30.000 kunder i dag. 7000 av disse skal være nordmenn.

Enorme ferieanlegg

Anfi del Mar har 869 leiligheter på fra 80 til 360 kvadratmeter, en kunstig strand og en kunstig øy, åtte store badebassenger, spa, vannsportsenter, kjøpesenter med 20 butikker, barer og restauranter.

Anfi Tauro ble åpnet i 2007 og har 119 leiligheter.

I Tauro er det bygd hotell, badebassenger, to golfbaner med 18 og 9 hull, kunstige innsjøer, supermarked og restauranter, og det fins planer om en stor utbygging ved stranden.