ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 20. NOVEMBER 2015
En spansk kvinne ble i juli pågrepet på Lanzarote, mistenkt for å rekruttere tenåringer til Daesh. Foto: Policia Nacional
En spansk kvinne ble i juli pågrepet på Lanzarote, mistenkt for å rekruttere tenåringer til Daesh. Foto: Policia Nacional

Liten fare for terrorangrep på Kanariøyene

På Kanariøyene er det pågrepet to personer som er mistenkt for å være knyttet til radikale islamske terrorgrupper, men risikoen for terrorangrep på øygruppen blir ansett som lav.

ANNONSE

Terrorberedskapen har siden i sommer vært på nivå fire av fem på Kanariøyene, i likhet med resten av Spania.

301 etterforskes

Over 301 personer blir for tiden etterforsket i Spania for mulig tilknytning til islamske terrororganisasjoner.

Det er ikke usannsynlig at noen av disse befinner seg på Kanariøyene, selv om politiet ikke bekrefter dette, skriver avisa Canarias en Hora.

Kanariøyenes geografiske plassering gjør imidlertid øygruppen til et lite sannsynlig mål for terrorangrep, ifølge eksperter på dette temaet.

90 arrestasjoner i år

Hittil i år er 90 personer arrestert i Spania på mistanke om å ha tilknytning til terrororganisasjoner.

170 personer sitter i spanske fengsel på dette grunnlaget, og det er 160 pågående juridiske prosedyrer.

En av de fengslede er en kvinne som ble arrestert i juli på Lanzarote, mistenkt for å rekruttere unge mennesker til Daesh.  Kvinnen er født i Cadiz på fastlandet, og har angivelig konvertert til Islam.

En annen som sitter fengslet er en ung, marokkansk mann som skal ha lagt ut 34 videoer på internett med jihad-tema, blant annet Osama Bin Laden-hyllester og Al Quaida-aksjoner og oppfordringer til terroraksjoner.

Dette skal han ha gjort mens han bodde i San Bartolome de Tirajana sør på Gran Canaria.

Terrorfinansiering med hasjsalg

Flere politietterforskninger har indikert forbindelser mellom grupper som er involvert i hasjtrafikk fra Marokko til Kanariøyene og terroristceller.

Det antydes at profitten fra narkotikasalget blir brukt til å finansiere terrorvirksomhet.

Islamsk forening fordømmer terror

Radikaliserte jihadister er på ingen måte synonymt med islam, og terrorister er terrorister uavhengig av hvilke religiøse trosretningers navn de utfører sine handlinger i.

Sikkerhetsstyrker holder ifølge Canarias en Hora likevel et våkent øye på islamske grupperinger på Kanariøyene. Dette er imidlertid hverken bekreftet eller avkreftet av politiet.

Islamsk forening på Kanariøyene har tidligere fordømt terrorangrep utført i islams navn. - Terrorismen har ikke noe fornavn, og går imot menneskelige verdier og islamske prinsipper, sa Muhammad Bellahcen, tidligere imam i islamsk fellesskap i Mogan på Gran Canaria nylig i et intervju med avisa La Provincia

Flest muslimer i Vecindario

Tyngdepunktet av islamske grupperinger på Kanariøyene er i Vecindario på Gran Canaria.

Nylig ga Las Palmasklarsignal til å bygge et islamsk senter på en 2300 kvadratmeter stor tomt, et klart signal om at de over 80.000 muslimene på Kanariøyene, 40.000 på Gran Canaria og 23.000 i Las Palmas er svært velkomne.

Unge mennesker blir radikalisert

En studie fra forskere ved Real Instituto Elcano Fernando Reinares og Carola García-Calvo viser at prototypen på en jihadist i Spania er spanjoler som er under 30 år gamle, og er født i Ceuta eller Melilla, to spanske byer som ligger omringet av Marokko ved nordkysten av landet.

Over halvparten av de som ble arrestert for sin tilknytning til islamsk terrorisme de siste tre årene har spansk medborgerskap. For 20 år siden var det bare 5 prosent.

Studien viser også at det er et økende antall spanske kvinner som konverterer til islam og blir med i terroristceller.

Disse funnene ble støttet av innenriksminister Jorge Fernandez Fiaz på onsdag.

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE