ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 28. SEPTEMBER 2016
Alcampo kjøpesenter i Telde har de laveste daligvareprisene totalt, men ikke på ferskvarer. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas har Spanias dyreste dagligvarer

Prisene på dagligvarer i Las Palmas er Spanias høyeste, og ligger i gjennomsnitt 34 prosent over Spanias billigste butikk.

ANNONSE

Innpakkede varer på Kanariøyene kommer svært godt ut i den årlige prisundersøkelsen fra konsumentorganisasjonen OCU og er billigst i Spania, men ferskvarer er temmelig dyre.

Prisene har gått opp

Kostnaden for å dekke en gjennomsnittsfamilies behov for dagligvarer er i gjennomsnitt 4.850 euro i Spania, 2,3 prosent høyere enn i fjor.

Ferskvarer har steget med hele 6,3 prosent i gjennomsnitt. Størst prisøkning er det på sitroner, laks, poteter og olivenolje.

Den billigste butikken i Spania ifølge undersøkelsen er en Alcampo-butikk i Vigo, hvor det ligger på 3.803 euro i året. Dog er ikke alle spanske byer og butikker med i undersøkelsen, kun 63 av de større byene.

Alcampo i Telde er billigst

I Las Palmas er det også en Alcampo-butikk som kommer best ut, men den er betydelig dyrere enn butikken i Vigo.

Det gjelder Alcampo i Telde kjøpesenter, som egentlig ligger et stykke sør for Las Palmas, like ved motorveien.

Billig på innpakkede varer

Der er prisen for å fylle handlevogner med varer som skal dekke en families behov gjennom året 23 prosent høyere enn i Vigo. Det vil si 4.702 euro i året, og dermed under gjennomsnittet i Spania.

Deretter følger Carrefour i La Ballena kjøpesenter og Hiperdino i Dinocentro kjøpesenter.

I den andre enden av skalaen ligger El Corte Ingles, hvor de samme varene koster 5.939 euro i året, 55 pprosent dyrere enn på Alcampo i Vigo.

Innpakkede varer på Alcampo i Telde kjøpesenter ligger prismessig likt med landets billigste butikk. For slike varer er Hiperdino nummer to, Superdino nummer tre og Mercadona nummer fire på Kanariøyene.

Carrefour billigst på ferskvarer

Når det gjelder ferskvarer, kommer imidlertid Alcampo dårlig ut med priser som ligger 41 prosent over Vigo-butikken.

Carrefour i Las Balenas kjøpesenter har de billigste ferskvarene i Las Palmas, 28 prosent over, fulgt av Hiperdino, Superdino og Eroski.

Ferskvarer kan være opptil 86 prosent dyrere i Las Palmas enn i billigbutikken i Vigo.

Billigere på Tenerife

Butikkene i Santa Cruz de Tenerife er noe billigere enn i Las Palmas, og ligger i gjennomsnitt 28 prosent over Spanias billigste butikk, omtrent i det midtre prissjiktet i Spania.

Her finner du også Spanias billigste innpakkede varer, og det er særlig hygieniske artikler og medisinske produkter som er billig.

Alcampo i La Orotava kjøpesenter er billigst, foran Alcampo i La Laguna kjøpesenter, Superdino i La Laguna, to Hiperdino-butikker og en Mercadona-butikk.

Også her er Alcampo billigst på innpakkede varer, men er ikke blant de billigste på ferskvarer. Superdino kommer best ut på ferskvarer.

Store butikkjeder

Av de landsdekkende kjedene er Alcampo billigst i Spania foran Mercadona, Lidl, Maxidia og Carrefour. Spar, El Corte Inglés, Supercor og Hipercor er blant de aller dyreste.

Alle de store kjedene har økt prisene fra i fjor med 1,5-3 prosent. For ferskvarer har kjedene økt prisene med mellom 2,4 og 16 prosent.

Sjekket priser i 63 byer

OCU har sjekket priser på 231 produkter i 17 ulike kategorier i 193 butikker i 63 spanske byer og på internett. Spanias nest dyreste byer etter Las Palmas er Barcelona og Bilbao.

Her er OCUs rangering for butikker i Las Palmas, fra billigst til dyrest, med prisforskjellen på en handlevogn med varer for en familie i forhold til Spanias billigste butikk i parentes.

 • Alcampo, Telde kjøpesenter (+23%)
 • Carrefour, La Ballena kjøpesenter (+25%)
 • Hiperdino, Dinocentro kjøpesenter (+26%)
 • Superdino, bydelen Las Torres (+27%)
 • Carrefour, Las Arenas kjøpesenter (+28%)
 • Eroski, Jinamar (+30%)
 • Mercadona, aut Gran Canaria I (+34%)
 • Mercadona, Avenida Juan Carlos (+34%)
 • Hipercor, Siete Palmas kjøpesenter (+41%)
 • Spar, Avenida de la Feria, El Pilar (+46%)
 • El Corte Ingles, Mesa y Lopez 18 (+55%)

Prisforskjellen mellom den billigste og dyreste butikken i Las Palmas er 1237 euro per år. Du kan spare 26 prosent ved å handle på Alcampo i stedet for El Corte Ingles.

Derfor er prisene høyere

Faktorer som kan gjøre at prisene er høyere på Kanariøyene er blant annet øygruppens plassering langt ute i Atlanterhavet, det fragmenterte territoriet, eller økte produksjonskostnader på grunn av stor avhengighet av råvarer.

Kanariøyenes system med importavgift og avgift på distribusjon av varer (AIEM) skaper ekstra administrative kostnader, sier Manuel Romero, professor i anvendt økonomi ved universitetet i Las Palmas, til avisen La Provincia.

Professoren tar til orde for å fjerne disse avgiftene.

Han peker på at prisene også påvirkes av transportkostnader og en primærsektor som karakteriseres av at dyrking og husdyrdrift på Kanariøyene begrenses av tilgangen på vann, og kan påvirkes mye av værforholdene.

Dyre varer og lavt lønnsnivå

Selv om dagligvarene er dyrest i Spania, er lønnsnivået på Kanariøyene blant de laveste i Spania.

Gjennomsnittlig bruttolønn i året før skatt er 19.436 euro, mot et gjennomsnitt for Spania på 22.858 euro, ifølge det statistiske instituttet Istac.

I tillegg er det en arbeidsledighet på hele 27 prosent på Kanariøyene.

Les også

Her er grunnen til at mange vareslag ikke er billigere på Kanariøyene

Kanariere bruker 13.000 kroner i året på matinnkjøp

Se hvor billig det er i Las Palmas i forhold til norske byer

Se hvor billig det er å leve på Gran Canaria

Kanariøyene har Spanias fattigste befolkning

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER