ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. AUGUST 2017 - SIST ENDRET 16. AUGUST 2017
Ferieboliger som er registrert hos myndighetene og leier ut lovlig på Kanariøyene, er merket med slike skilt. På landet fins det også en annen variant, CR, som er rurale turistboliger. Foto: Hugo Ryvik
Ferieboliger som er registrert hos myndighetene og leier ut lovlig på Kanariøyene, er merket med slike skilt. På landet fins det også en annen variant, CR, som er rurale turistboliger. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas har 1.749 ferieboliger på Airbnb

Las Palmas de Gran Canaria er Spanias niende største by, og er også på niendeplass av de byene som har flest ferieboliger annonsert til leie på utleienettstedet Airbnb.

Las Palmas har 1.749 semesterbostäder till uthyrning på Airbnb

ANNONSE

1.749 ferieboliger er ifølge en analyse utført av Vozpopuli annonsert på Airbnb, skriver avisen Canarias 7.

På tolvteplass ligger Kanariøyenes nest største by, Santa Cruz de Tenerife, med 621 ferieboliger på Airbnb.

Flest i Barcelona

Barcelona, hvor det er stor misnøye med masseturismen og utleie av private boliger til turister for tiden, topper med 20.587 ferieboliger på Airbnb foran Madrid med 16.290.

Airbnb skal ha fjernet cirka 1.000 ferieboliger fra nettsidene som angivelig ble leid ut ulovlig i Barcelona etter at myndighetene i byen stilte krav om at ulovlige utleieboliger skulle fjernes i løpet av august.

Ferieboligutleie skaper problemer

Problemet med utleie av private ferieboliger er ikke bare unndragelse av skatt og avgifter, men også at markedet for faste boliger blir presset når det er stor fortjeneste i utleie til turister. Kjøps- og leieprisene går i været, og det blir færre boliger tilgjengelig for fastboende.

Støyende og forsøplende turister er også et problem for fastboende i samme boligblokk.

Blokkerer annonsering av illegale boliger

Kommunestyret i Barcelona sier i en erklæring at de venter at samarbeidet med Arbnb og tilsvarende utleieplattformer vil flyte bedre fra september av med fortsatt fjerning av ulovlige ferieboliger som kommunen rapporterer inn, og implementering av programvare som skal hindre utleiere fra å annonsere ulovlige boliger.

15 prosent av illegale ferieboliger i Barcelona blir ifølge kommunen leid ut av folk som ikke eier disse selv, men leier ut i tredje hånd til turister.

Det skal også ha blitt avdekket profesjonelle aktører, både spanske og utenlandske, som leier ut flere leiligheter til turister.

5.000 ulovlige ferieboliger leies ut

Barcelona har ifølge kommunen 5.000-6.000 illegale ferieboliger på markedet, og satte i gang en krasjplan for ett år siden mot ulovlig utleie av ferieboliger. 6.197 tilfeller av ulovlig utleie skal ha blitt registret. Sanksjoner skal være gjennomført i 3,473 tilfeller, og opphørsordre i 2.332 tilfeller.

3.000 anmeldelser er kommet inn via en dedikert tjeneste på kommunens nettsider, og 4.500 via telefon.

Det skal være 40 personer i sving med å finne ulovlige ferieboliger i Barcelona, og i tillegg 40 inspektører som kontrollerer ferieboliger ute i byen.

På Balearene er det nå innført skyhøye bøter for utleiere og formidlere av ulovlige ferieboliger, og Kanariøyenes regionsregjering jobber for tiden med en ny lovtekst for slik utleie.

Fristende å leie ut til turister

Det er ikke vanskelig å forstå at utleie av privatboliger til turister er svært fristende både for spanjoler og utlendinger som eier bolig på Kanariøyene.

En liten leilighet med attraktiv beliggenhet nær kysten kan lett leies ut for i gjennomsnitt 500-600 euro i uken, i noen tilfeller mer.

Hvis den leies ut i til sammen 40 uker i året, får eieren 20.000-24.000 euro i leieinntekt og kan selv disponere boligen i tolv uker i året.

På Kanariøyene har myndighetene foreløpig et problem med at bidraget fra utleien til den offentlige kassen er minimal, i og med at kun ti prosent av ferieboligene er registrert og leier ut lovlig. Mange unndrar skatter og avgifter fra utleievirksomheten.

Les også

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister¨

Turisthatet kan ramme Kanariøyene også

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE