Låntakere i Spania må betale tinglysingsavgift likevel etter ny dom i Høyesterett

I en dom 18. oktober ble det fastslått at långiverne, ikke låntakerne, skal betale dokumentavgift på lån i Spania. Dommen ble anket, og nå har Høyesterett kommet til motsatt konklusjon.

Det ble en gedigen nedtur for låntakerne i går. Ingen får dekket dokumentavgiftene. Foto: Pixabay

Dommen ble gjort kjent i Madrid i går, skriver nyhetsbyrået Efe. 15 dommerne stemte for og 13 imot.

Sterke reaksjoner

De største forbrukerorganisasjonene kaller avgjørelsen skammelig, og krever presidenten for Høyesteretts avgang. De har også kunngjort at dommen skal ankes inn for EU-retten.

Lederen for det politiske partiet Unidos Podemos, Pablo Iglésias, varsler på Twitter at partiet vil mobilisere til en stor demonstrasjon mot avgjørelsen på lørdag, og skriver at avgjørelsen svekker demokratiet i Spania.

Bankene sparer milliarder

Dette er en stor seier for bankene, som slipper unna en utgift på 670 euro i året, ifølge beregninger fra Moody. Nå må låntakerne fortsette å betale dokumentavgiften.

6-8 millioner mennesker som har tatt opp lån de siste fire årene i Spania, ifølge forbrukerforeningene, kan glemme å få tilbake utgiftene til tinglysing og andre avgifter ved inngåelse av lån.

Hvis det hadde blitt en motsatt avgjørelse det ville kostet bankene fem milliarder euro.

På Kanariøyene var det rundt 80.000 låntakere som kunne fått dokumentavgiftene tilbakebetalt.

Varierende sats

Den største kostnaden utgjøres av Impuesto de Actos Juridicos (IAJD), en skatt på dokumenterte rettsakter. Satsen varierer i de ulike regionene.

På Kanariøyene er den 0,75 prosent av det totale beløpet som blir lånt ut. Et gjennomsnittlig lån på 150.000 euro gir dermed en IAJD på 1200 euro.

Når andre avgifter legges til, ville låntakere på Kanariøyene i gjennomsnitt hatt krav på 2000-3000 euro hver, ifølge en uttalelse advokaten Javier Guerra Padilla tidlgere har gjort til avisen La Provincia.

Tags