ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. DESEMBER 2019
Aksjonsgruppen LasTesis Foto: LasTesis

Kvinner står sammen mot diskriminering

I kjølvannet av et masseopprør mot myndighetene i Chile står en rekke kvinner sammen i gatene i Valparaiso og synger om sin mistillit til rettssystemet og behandlingen av kvinnelige ovegrepsofre. Nå synges det også på Gran Canaria.

“La culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía. El violador eres tú”

¨Det var ikke min skyld, ikke hvor jeg var eller hvordan jeg var kledd. Overgriperen  er deg¨.

Sangen kunne høres første gang i Valparaisos gater den 18. November.Den 25. november ble den igjen sunget i samme by og delt på sosiale medier. 2000 kvinner med bind for øynene og tørkler rundt halsen står samlet og synger med alvorlig mine, om sin mangel på tillit til det chilenske rettssystemet og deres behandling av kvinnelige ofre for overgrep.

Siden da har sangen blitt sunget over hele Sør-Amerika, flere steder i Mellom-Amerika, noen steder USA og siden spredt seg til Europa, og så langt som til Brisbane i Australia.

 Sangen ¨Un viulador en tu camino¨ er skapt av fire kvinner fra en gruppe som kaller seg LasTesis. Tittelen er hentet fra slagordet “Un amigo en tu camino”(En venn på din vei), som var mottoet til det chilenske politiet på nittitallet.

 Aksjongruppen Lastesis er grunnlagt av Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor og Lea Cáceres. Alle de fire kvinnene kommer fra byen Valparaiso, sentralt i Chile, og er 31 år gamle. I et telefonintervju med El Pais sier kvinnene at de kaller seg LasTesis fordi de ønsker å bruke teser fra feministiske teoretikere for å få frem og dele budskapet, ved hjelp av performance.

 Den 4. desember runget ordene også i Arinaga på Gran Canaria. I løpet av få dager har det som var et rop om hjelp til myndighetene i Chile blitt til en global kvinnebevegelse.

I 2019 har 8 kvinner blitt drept og en kvinne er blitt funnet død på Kanariøyene.. Det sist nevnte dødsfallet er fortsatt under etterforskning. Den 54 år gamle kvinnen ble funned død med tegn på overgrep i sitt eget hjem på Tenerife. Eksmannen som tok selvmord var anmeldt tre ganger for vold fra tidligere forhold.

I Spania (både fastlandet og øygruppene) er det totalt i 2019 registrert 52 kvinnelige dødsfall som følge av grov vold og mishandling. 21% av tilfellene hadde meldt ifra at de ble utsatt for vold og 10% av tilfellene var allerede under beskyttelsestiltak.

ANNONSE
ANNONSER