ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 20. OKTOBER 2020
Det har vært en betydelig økning av langkanoer fra Senegal og Mauritania med passasjerer fra Sahel til Kanariøyene den siste tiden. Foto: Policia Nacional

Kriser i Sahel skaper flyktningkaos på Kanariøyene

Strømmen av båtflyktninger til Kanariøyene har økt enda mer de siste dagene, og skapt kaos i mottaksapparatet. Voksende kriser i Sahel kan gjøre det enda verre.

ANNONSE

Det som i stor grad driver den økende strømmen av flyktninger, er kriser av ulike slag i Sahel, et bredt belte som går sør for Vest-Sahara tvers over Afrika til østsiden av kontinentet.

Overfylt førstemottak

I dag tidlig, tirsdag, var det 876 mennesker i en teltleir i Arguineguins havn, der nyankomne båtflyktninger må oppholde seg de første dagene, skriver Europa Press, som viser til informasjon fra den spanske regjerings delegat på Kanariøyene.

Hittil i år har det kommet over 9100 båtflyktninger til Kanariøyene.

Kan bli 12 000 i år

Vi må tilbake til den såkalte langkanokrisen i 2004-2008 for å se lignende tall.

I 2008  kom det 9138 båtflyktninger til Kanariøyene, og det tallet er allerede nådd i år.

Fortsetter tilstrømningen i samme takt, kan det bli på nivå med 2007, da det kom 12 478. Året før, i 2006, kom det hele 31 678.

Over 300 per dag

Flere av de siste dagene har det kommet over 300 flyktninger per dag, med 366 på søndag 18. oktober som en foreløpig topp.

Det er ikke bare store problemer i førstemottaket i Arguineguin, men også stor mangel på innlosjeringssteder både for asylsøkere og de som skal sendes i retur.

Over 1200 enslige mindreårige

Ikke minst er det problemer med å finne innlosjering for enslige mindreårige flyktninger, selv om 14 nye innlosjeringssteder for disse er etablert de siste månedene.

Per mandag var 1202 enslige mindreårige innkvartert på Kanariøyene, over dobbelt så mange som for ett år siden, ifølge informasjon fra den regionale  regjeringen.

Ber EU om å ordne innlosjering

Regionsregjeringen ber nå Europakommisjonen om å legge til rette, slik at andre land kan innlosjere både enslige mindreårige og andre asylsøkere på Kanariøyene i mottak med ledig kapasitet.

Den spanske regjeringen har gjentatte ganger bedt om å overføre asylsøkere til mottak på fastlandet. Gran Canarias president, Antonio Morales, viser til at det finnes 60 prosent ledig kapasitet i mottak på det spanske fastlandet.

Morales hevder at den spanske regjeringen og EU gjør Kanariøyene til et fengsel for flyktninger ved å ikke la de komme til fastlandet, og at det er en valgt politikk.

De første flyktningene skal nå være overført til det spanske fastlandet.

Problemene i Sahel

I Sahel-beltet skapes nye flyktninger av flere kriser samtidig, både krig, radikalisering, klimaendringer som ødelegger dyrkbarheten for landbruket, økonomiske kriser og svake styresmakter, skriver avisen Europa Press, som siterer uttalelser fra Ángel Losada Fernández, som er spesialrepresentant for Sahel i EU.

Landene som utgjør  Sahel er del av en afrikansk krisesone, viser han til.

Sahel omfatter nordsiden av Senegal, sørsiden av Mauritania, Mali, nordlige Burkina Faso, den aller sørligste delen av Algerie, Niger, Nord-Nigeria, det sentrale Chad og Sudan, Eritrea og nordsiden av Etiopia.

Flere flyktninger fra Sahel

Den siste tiden har det vært en økende tilstrømning av flyktningbåter fra Mauritania og Senegal, og ofte er det mange passasjerer fra det urolige Mali om bord i disse, er det fastslått av de regionale styresmaktene.

Fra disse landene kommer flyktningene i langkanoer som tar langt flere passasjerer enn de som kommer fra Vest-Sahara og Marokko. Det kan være over 100 passasjerer pakket sammen i hver båt.

Det var langkanoer fra Mauritania og Senegal som førte til flyktningkrisen i 2004-2008.

Fra Senegal tar reisen i slike åpne båter til Kanariøyene cirka  ti dager. Det er regnet for å være den aller farligste ruten.

Grobunn for konflikter

Fernández Losada viser til at det også er problemer i kampen mot straffefrihet og forsvar for menneskerettighetene i Sahel-området.

Han hevder at Sahel står foran "den perfekte stormen", som vil føre til at enda flere flykter.

Problemer med voksende ørkener fører til lokale konflikter, der flere sloss om de samme landområdene. Det åpner døra for eksterne grupper som utnytter situasjonen for å tilrive seg makt, påpeker Fernández Losada.

Ni av ti flykter innen Afrika

Flyktningstrømmen til Kanariøyene kan derfor øke ytterligere i tiden fremover.

Det er også et poeng at 90 prosent flykter til andre land i Afrika i stedet for å forsøke å ta seg til Europa, understreker Fernández Losada.

Han hevder at det ikke kan bli fred i Sahel hvis det ikke er fred i Mali. En fredsavtale fra 2015 er fundamental, mener han, men fremdriften for denne er uhyre langsom.

1000-2000 euro for plass i en båt

Flyktninger som reiser i båt til Kanariøyene betaler stort sett menneskesmuglere i størrelsesorden 1000-2000 euro.

Det har også kommet båter fra Senegal der det ser ut til at menneskesmuglere ikke har vært involvert. I stedet har folk gått sammen og organisert reisen selv, ifølge avisen Canarias 7 og flere andre kilder.

Les også

Sult i Sahel kan øke flyktningestrømmen til Kanariøyene 

Båtflyktninger overføres til mottak på fastlandet

Militærkvarter på Tenerife kan bli flyktningsenter

Båtflyktning døde – tilstanden alvorlig for fem andre

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER