Krever å få vite om kloakkutslipp gir algevekst på Kanariøyene

En voldsom oppblomstring av mikroalger langs kysten av Tenerife, La Palma, og i mindre grad Gran Canaria, gir næring til kritikken av de mange ukontrollerte kloakkutslippene på Kanariøyene

En rapport fra 2008 avdekket at det var 500 punkter med utslipp av urenset kloakk på Kanariøyene. Noen nyere undersøkelse av problemet foreligger ikke, men kritikerne hevder at det det ikke er gjort noe for å få bukt med utslippene. Bildet nederst viser et algeflak på Gran Canaria. Ill: Gobierno de Canarias / Mogan kommune

De første brune algeflakene ble observert i midten av juli. Det har senere dukket opp flekker på flere strender og i havner ved mange tilfeller.

På tirsdag ble det oppdaget nye, store algeflak flere steder på badestrender og i havner på Tenerife og La Palma.

500 utslippspunkter uten rensing

Den regionale regjeringen har gått ut med forsikringer om at algeoppblomstringen kun har naturlige årsaker og ikke har noe med kloakkutslipp å gjøre, men nå kommer det innvendinger fra stadig flere hold.

Ifølge en rapport om urensede kloakkutslipp på Kanariøyene som regionsregjeringen sto bak i 2008, er tre av fire utslipp ulovlige. Det er hele 170 slike utslippspunkter på Tenerife alene, hvorav 120 er uautoriserte.

Tallene tyder på at 96 prosent av kloakkutslippene på Tenerife, 57 millioner liter, går urenset rett ut i havet i strid med europeisk lov.

Totalt på Kanariøyene var det 500 utslippspunkter med urenset kloakk i 2008, ifølge rapporten. Kritikerne hevder at det fortsatt ikke er gjort noe med det.

En ny rapport skal angivelig foreligge i løpet av 2017, ifølge nettsiden Canarias en red.

Professor hevder at myndighetene neglisjerer problemet

Jesus Cisneros, professor i marine utslipp og oseanografi ved universitetet i Las Palmas, har i 15 år hevdet at det er en sammenheng mellom kloakkutslipp og algevekst.

Han skal ha advart om ukontrollerte utslipp allerede for tolv år siden, skriver Canarias en Red.

I en artikkel i avisen Diario de Avisos denne uken sier Cisneros at den offentlige administrasjonen heller enn å innrømme at utslippene er et problem og forske på problematikken, feier det under teppet.

Cisneros standpunktr blir underbygd i en vitenskapelig undersøkelse utført i Israel og publisert i vitenskapstidsskriftet Nature i juni, som påviser en mulig sammenheng mellom kloakkutslipp og cyanobakterier.

Disse bakteriene blir også kalt blågrønnbakterier i Norge, og er det samme som blågrønne alger. Det er forskjellige arter som kan gi forskjellige farger på vannet, og noen arter er giftproduserende.

Kritikk fra flere hold

Informasjonen fra professor Cisneros og den israelske undersøkelsen og uttalelser fra andre vitenskapelige hold er løftet opp i alge- og kloakkdebatten på Kanariøyene som bevis på at utslippene kan gi næring til algeveksten.

Det politiske partiet Podemos på Tenerife går i en erklæring ut med kraftig kritikk av det de kaller "en alvorlig situasjon som er fremprovosert av myndighetene", som de hevder gjør lite og ingenting for å få kontroll med ukontrollerte utslipp av avføring.

Dermed setter de befolkningens helse, miljøet og turismen på Tenerife i fare, er påstanden.

Fagforeningen UGT på Tenerife krever nå at regionsregjeringen ordner med en uavhengig vitenskapelig undersøkelse av årsaken til algeveksten på Kanariøyene for å avklare om det fins en sammenheng med kloakkutslippene.

Algeinvasjoner lik den som oppleves i disse dager kan sette turismen, den økonomiske motoren for Tenerife, i fare, og alternative forklaringer fra myndighetene leder bare til spekulasjoner, advarer UGT.

Er ikke i tvil om sammenhengen

Den spanske regjeringens representant i provinsen Santa Cruz de Tenerife, Guillermo Díaz Guerra, har uttalt til pressen at det uten tvil er sammenheng mellom kloakkutslipp og algeoppblomstring.

Denne uttalelsen ble sterkt kritisert av Fernando Clavijo, Kanariøyenes president.

Først og fremst et visuelt problem

I avisen El Dia kommer botaniker, pensjonert professor ved universitetet i La Laguna på Tenerife og medlem av en forskningsgruppe for marin botanikk ved universitetet, Gil Rodriguez, med noen refleksjoner om algeoppblomstring.

Rodriguez har angivelig forsket på alger i den kanariske regionen siden den første oppblomstringen ble registrert i 2004.

Han er ikke særlig bekymret over eventuelle negative effekter denne bakterietypen har. Professoren peker på at den umiddelbare effekten av algeoppblomstring er store, brune flekker i havet og lite annet, bortsett fra at folk med følsom hud kan få irritasjoner i huden ved direkte kontakt med algene.

Rodriguez støtter forskning som viser at klimaendringer fører til at algeveksten øker fordi de trives i vanntemperaturer over 20 grader. ¨

Når det gjelder sammenhengen mellom kloakkutslipp og alger, viser han til at det er mange ukontrollerte og urensede utslipp på Kanariøyene, og stiller et åpent spørsmål om ikke disse påvirker bakterieveksten.

Mest bekymret over røde algeflekker

Han viser også til at det også fra tid til annen blomster opp andre algetype i havet ved Kanariøyene. Grønne flekker kommer fra ufarlige alger, men de røde flekkene er til langt større bekymring, sier han.  

Da er det angivelig snakk om alger som utvikler gifter som kan være skadelige for både fisker og skalldyr, og forårsake alvorlige sykdommer hos mennesker.