Prisøkninger på Kanariøyene i august

Konsumprisindeksen for Kanariøyene har økt 2,4 prosent siden august i fjor. Økningen skyldes i hovedsak økte priser på transport, bolig, lys og brensel.

Dette ifølge en pressemelding fra Instituto Nacional de Estadística (INE).

Indeksen for transport har hatt en årlig økning på 5,5 prosent (8,8 prosent nasjonalt), mens indeksen for bolig, lys og brensel har hatt en årlig økning på 10,3 prosent (11,5 prosent nasjonalt).

Til sammenligning har konsumprisindeksen for Spania hatt en årlig prosentøkning på 3,3 fra august 2020 til 2021.

Grupper som har hatt prisøkning på Kanariøyene siden august i fjor, liten sådan, er hotell- og restauranttjenester (1,5 prosent), andre varer og tjenester (1,3 prosent), matvarer og alkoholfrie drikkevarer (1,1 prosent), klær og skotøy (1,0 prosent) alkoholholdige drikkevarer og tobakk (0,9 prosent), helsepleie (0,5 prosent) og utdanning (0,4 prosent). 

Grupper som har hatt prisnedgang på Kanariøyene er møbler, husholdning og vedlikehold av innbo (0,1 prosent), kultur og fritid (-0,7 prosent) og post og teletjenester (-3,1 prosent). 

Den årlige konsumprisindeksen har økt for alle de ulike spanske autonome regionene fra juli til august.

Størst økning har den kanariske konsumprisindeksen hatt, med en økning på 0,6 prosentpoeng, fra 1,8 til 2,4 prosent.

Regionene Catalonia, Castilla y León og Comunidad Foral de Navarra hadde lavest økning fra juli til august med 0,3 prosentpoeng hver. 

Fra januar til august i år hadde konsumprisindeksen for Kanariøyene en økning på 1,7 prosent.

Gruppene med størst prisøkning i samme periode er Bolig, lys og brensel, opp 8,2 prosent, og transport, opp 7,3 prosent.

Kilder: Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Instituto Nacional de Estadística (INE)