Kongsberg Gruppen har etablert seg i Las Palmas

Etter at den norske Kongsberg Gruppen nylig kjøpte den maritime delen av Rolls Royce, er selskapet nå etablert i Las Palmas i og med Rolls Royce allerede var på plass i Puerto de La Luz.

Kongsberg Maritime hoder til hos skipsverftet Astican i havnen i Las Palmas den innsirklede delen på bildet. Foto: Google Earth

Overtakelsen ble fullført i mars 2018, og Europakommisjonen godkjente kjøpet for en måneds tid siden.

Det spanske selskapet Kongsberg Maritime Spain SA er nå opprettet med adresse hos skipsverftet til Astican i havnen i Las Palmas.

Virksomheten Roll Royce har sammen med Astican i Las Palmas blir videreført i Kongsberg Gruppens navn. Selskapet har planer om å vokse i Las Palmas, skriver avisen Canarias 7.

Den norske staten eier halvpartene av aksjene i Kongsberg Gruppen, som er etablert i 25 land. Gruppen hadde før overtakelsen over 7000 ansatte, og har nå over 11.000 ansatte. Årsomsetningen var i 2017 på 17,5 milliarder norske kroner.

Gruppens datterselskaper leverer teknologiske systemer til offshore, olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar, romfart og fornybare industri. Selskapet består av forretningsområdene Kongsberg Maritime, Kongsberg Defence & Aerospace og Kongsberg Digital.

Kongsberg Maritime leverer systemer for dynamisk posisjonering av skip, automasjons- og overvåkningssystemer, prosessautomasjon, satellittnavigasjon, skips- og prosessimulatorer og hydroakustikk. For tiden utvikler selskapet blant annet nye systemer for elskip, hybride skip og autonome skip.

Rolls Royce Commercial Maritime driver med utvikling og produksjon av propellsystemer for skip, og er etablert i 34 land. Selskapet hadde 3600 ansatte ved overtakelsen og en omsetning på nesten en milliard euro.

De to selskapene har angivelig få overlappende produkter.

For å få overtagelsen godkjent, måtte Kongsberg Evotec selges og Rolls-Royce måtte selge sine oppfinnelser og patenter på dynamisk posisjonering.