ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. MARS 2013
Fernando Torres Baena og hans medskyldige må trolig tilbringe det meste av livene sine i dette fengselet på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik
Fernando Torres Baena og hans medskyldige må trolig tilbringe det meste av livene sine i dette fengselet på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Knusende dom for misbruk av barn i ”Karatesaken” på Gran Canaria

Nesten ti måneder har gått siden Spanias største pedofilisak gjennom tidene startet i rettssalene i Las Palmas. I dag falt dommen.

Retten kom i dag sammen for 34 gang i Audiencia Provincial de Las Palmas for domsavsigelsen, som ble lest opp klokken 10 kanarisk tid. Slik ble utfallet:

  • Den hovedtiltalte, karatetreneren Fernando Torres Baena, er kjent skyldig i seksuelle overgrep og korrumpering av mindreårige. Han er dømt til 302 år i fengsel for 35 tilfeller av seksuelle overgrep og 13 tilfeller av korrumpering av mindreårige.
  • María José González er kjent skyldig i seksuelle overgrep og korrumpering av mindreårige. Hun er dømt til 148 år i fengsel for 20 tilfeller av seksuelle overgrep.
  • Ivonne Gonzalez er kjent skyldig i seksuelle overgrep av mindreårige. Hun er dømt til 126 år i fengsel for 17 tilfeller av seksuelle overgrep.
  • Juan Luis Benitez ble frikjent for seksuelt misbruk og korrumpering av mindreårige.

Se bilder fra rettssalen på Canaria7.es.

Slipper ut etter 20 år

Etter spansk lov kan de tiltalte slippe ut av fengsel etter 20 år. De tre dømte må også betale millionbeløp i euro i erstatning til ofrene.

María José González, Ivonne Gonzalez og Juan Luis Benitez var Baenas nærmeste medarbeidere på karateskolen. Ivonne Gonzalez er også ektefellen til Baena.

Retten anser det bevist at ofrene ble utsatt for grove seksuelle overgrep, hjernevasking og samtaler av seksuell karakter.

Aktoratet ba om 303 års fengsel for Baena, 151 for María José González, 143 for Ivonne González, og 18 for Juan Luis Benítez.

Svært mange ofre over lang tid

Retten finner det bevist at misbruk av elevene fant sted mange ganger i løpet av 15 år på Baenas anerkjente karateskole i Las Palmas og i hans hus i Playa Vargas i Agüimes kommune.

I dommen blir det anført at det ble holdt seksuelle orgier med barn og voksne. Baena utnyttet sin status som helteskikkelse og en slags gud for sportslig og spirituell aktivitet for å få barna med på overgrepene.

Ga barna rusmidler

Barna ble gitt kannabis og alkohol for å gjøre dem mer medgjørlige. Uten sex ble det ingen karate, uten karate ble det ingen suksess, og uten sex ville barna ikke komme seg noe sted, var mantraet Baena innprentet i barna.

Aktorat hevdet i sin sluttprosedyre i desember at Baena utpresset og manipulerte sine ofre, og at han er sterkt narsissistisk. Han skal ha gått inn for å skape en seksuell adferd hos barna.

Det ble anført fra aktoratet at ofrene var helt nede i 8-9 år, og at flere enn 20 av ofrene har fortalt at de ble utsatt for samleie da de var mindreårige.

Hevder at det er en sammensvergelse

Forsvareren hevdet at det hele er et komplott mot Baena, konstruert av konkurrenter for å stjele kunder fra treningsstudioet hans.

Baena og hans medtiltalte har hele tiden bedyret sin uskyld.

Rundt 30 journalister fra hele landet følger domsavsigelsen i dag, som ble sendt direkte på tv-kanalen RTVC.

Gjerningsmannen ville slå mynt på saken

Baena søkte tidligere det spanske patent- og varemerkebyrået om alle rettighetene til ”El caso karate” (“Karatesaken”), skriver Laprovincia.es.

En forening for ofrene i saken ble sterkt opprørt over dette. Antagelsen er at Baena ønsket å tjene penger på bøker og filmer om saken. Sønaden ble avslått

Dette er saken

Tiltalen gjelder seksuelt misbruk og misleding av et stort antall mindreårige elever ved karatetreneren Fernando Torres Baena karateskole Gimnasio Torres Baena på Gran Canaria over mange år.

  • Baena skapte ifølge tiltalen en karatekult med omfattende seksuelt misbruk av barn.
  • Karateskolen var svært anerkjent. Elever derfra hadde vunnet over 300 medaljer på nasjonalt og internasjonalt nivå.
  • 38 av ofrene har avlagt vitnemål i rettssaken. Det er kun de som aktoratet mente de kunne bevise at de har blitt misbrukt.
  • Misbruket kom fram i lyset ved utgangen av januar 2010, da det kom en rapport med sterke mistanker om seksuelt misbruk av mindreårige som hørte til karateskolen.
  • Dette kan ha pågått siden 1980-tallet, og omfatte flere hundre tidligere elever. Etterforskere mener at mange av disse ikke tør å stå fram av frykt for karatekulten.
ANNONSE

Vannfest i Santa Brígida

18.08.2018 10:00

FOLKEFEST: Fiesta del Agua
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE