ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 17. DESEMBER 2014
To kanariske flyplasser har hatt betydelig mindre trafikkøkning enn det som ble lagt til grunn for EU-støtte. Foto: Hugo Ryvik

Kanariske flyplasser innfrir ikke resultatmål

Flyplassene på Kanariøyene Fuerteventura og La Palma har ikke nådd resultatmålene som ble lagt til grunn for utbyggingsstøtte fra EU, viser en rapport fra EUs kontrollorgan.

Det samme gjelder flyplassene i Madrid-Barajas, Badajoz, Burgos, Córdoba, Murcia og Vigo på det spanske fastlandet.

Alle disse åtte flyplassene driver med underskudd og har for lite aktivitet på grunn av mangelfull planlegging og fremtidsperspektiv, ifølge rapporten.

Fem flyplasser mangler bærekraft

Flyplassene på Fuerteventura og i Madrid-Barajas og Murcia har muligheten til å komme i økonomisk balanse på mellomlang sikt, men resten har registrert vesentlige tap mellom 2007 og 2012, og anses ikke å være bærekraftige.

EU har undersøkt 24 flyplasser i Estland, Hellas, Italia, Polen og Spania som har fått til sammen 666 millioner euro i regionsstøtte til utbygginger fra EU i perioden fra 2000 til 2007. Halvparten av flyplassene faller igjennom.

41 millioner euro til La Palma og Fuerteventura

Spanske flyplasser har fått 24 prosent av totalpotten.

21 millioner euro ble gitt i støtte til flyplassterminal på Fuerteventura på grunnlag av et estimat på 7,5 millioner flypassasjerer i 2015. I 2013 reiste 4,3 millioner passasjerer til og fra Fuerteventura.

La Palma flyplass fikk 17,1 millioner euro i støtte til et prosjekt for kapasitetsøkning som kostet 36,4 millioner. Infrastrukturen ble bygd for å håndtere 30 operasjoner per time, men det har hittil aldri vært flere enn 13 per time.

Kostnaden per ekstra passasjer er mer enn dobbelt så høy som forutsatt i EU-bevilgningen for begge de kanariske flyplassene.

ANNONSE
ANNONSER