ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. JUNI 2017
Solcellepaneler i Arinaga, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik
Solcellepaneler i Arinaga, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Kanariøyene slipper unna den utskjelte særskatten på solkraft

Solkraftformørkelsen er over på Kanariøyene: Gjennom en avtale med den spanske regjeringen slipper Kanariøyene å betale Spanias sterkt kritiserte særskatt på solkraft, i hvert fall i den kommende budsjettperioden til og med 2022.

ANNONSE

Det betyr at alle solkraftinstallasjoner som blir gjort før januar 2023 slipper unna solskatten, både i privatboliger, bedrifter og institusjoner.

Ekisterende solkraftanlegg slipper solskatten hvis summen av den installerte solkraften er lik eller mindre enn den kraften det er inngått kontrakt med kraftleverandøren på.

Kan selge strøm tilbake

Kanariøyenes president, Antonio Morales, skriver i sin blogg at de som ønsker det nå kan produsere sin egen strøm direkte uten å kjøpe den fra kraftnettet, og selge strøm tilbake på nettet når det er overskuddsproduksjon.

Han hevder at et normalt kanarisk hjem som trenger en installert effekt på 4-5 kilowatt må investere 3.000-4.000 euro for et solkraftanlegg, og at dette i gjennomsnitt vil betale seg ned i løpet av fem år.

Trengte flertall til statsbudsjettet

Avtalen er kommet i stand etter at det spanske regjeringspartiet Partido Popular (PP) måtte forhandle med det lille, kanariske partiet Nuevo Canarias (NC) for å få støtte til statsbudsjettet, som ellers ikke ville fått flertall.

Nuevo Canarias stilte blant annet flere krav for å fremme fornybar energi på Kanariøyene. Dette tillater større fremskritt mot energiuavhengighet for Kanariøyene, en større andel ren energi, og styrking av demokratiseringen av kraftforsyningen, skriver Morales.

Ifølge Morales har NC også forhandlet seg til en kommende auksjon for installasjon av 300 megawatt fornybar energi i from av solkraft og/eller vindkraft på Kanariøyene .

Loven i Spania begrenser i tillegg jordbrukeres muligheter til å benytte fornybar energi som kraftkilde til avsalting av vann og å selge overskuddskraft på kraftnettet. Denne begrensningen er også fjernet på Kanariøyene nå.

For tiden er kostnaden for elektrisk kraft 60 euro per megawattime på det spanske fastlandet, og hele 200 euro på Kanariøyene. Fornybar energi koster imidlertid cirka 80 euro per megawattime på Kanariøyene.

Spanias energiminister Álvaro Nadal bekreftet avtalen under et møte med Kanariøyenes president, Fernado Clavijo, 12. juni.

Stadig billigere med solkraft

Kostnadene for solkraft har de siste årene falt kraftig og er nå nærmest i fritt fall. Solkraften har i år blitt konkurransedyktig med tradisjonell kraftproduksjon på pris mange steder i verden.

I India er solkraft i år ifølge avisen The Independent for første gang billigere enn solkraft - et anbud nylig på et 500 megawatt stort anlegg endte med en pris på under 40 øre per kilowattime. I Kina har et selskap tilbudt å installere enorme solcellepaneler der prisen per produsert kilowattime også ligger under prisen for fossil energi.

Det er ventet at prisene vil fortsette å falle sterkt slik at solkraft vokser frem som et stadig mer konkurransedyktig alternativ til produksjon av strøm.

Nå fins det også solceller med et utseende som minner om vanlig takstein på markedet.

Derfor kom solskatten

Resten av Spania må leve videre med solskatten.

Loven sier at det må betales en særskatt per kilowattime solenergi som produseres for produsenter som er tilknyttet kraftnettet. Hensikten er at kraftforbrukerne ikke skal kunne samle inn og lagre solenergi billigere enn det koster å kjøpe den fra statsstøttede leverandører.

Det er med andre ord en form for beskyttelse av strømpriser og eksisterende kraftprodusenter. Regjeringen argumenterte med at årsaken til skatten var behovet for å redusere det økonomiske underskuddet for kraftleveranser i Spania, som er sterkt subsidiert.

Loven sier også at private ikke får betalt for å levere overskuddsenergi inn på strømnettet. I tillegg er det en særavgift for å lagre solkraft på batteri.

De eneste som slipper unna solskatten i hele Spania, fra nå av utenom Kanariøyene, er de som ikke er knyttet til kraftnettet og ikke lagrer kraften på batteri. 

Les også

Kanariøyene kan bli karbonnøytrale innen 2050

Skal installere 50 megawatt solkraft på Gran Canaria

I fire dager sammenhengende har El Hierro vært helt forsynt med fornybar energi

Disa startar byggnation av 23 megawatts vindkraft och har planer på mer

18 nye vindkraftparker er i ferd med å bygges på Kanariøyene

For 20 milliarder euro kan Kanariøyene bli selvforsynt med ren energi

Nytt forsøk på å bygge vann- og vindkraftverk på Gran Canaria

Skal bygge teleskoptårn for store havvindturbiner på Gran Canaria

Gran Canaria får Spanias første offshore vindkraftanlegg

Vil installere store, flytende vindturbiner ved sørkysten av Gran Canaria

Kanariøyene legger til rette for 70 vindkraftparker

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

26.07.2019 18:00 - 28.07.2019 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa Canaria Soul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE