ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 27. DESEMBER 2016
Disen på bildet er ikke tåke , det er sandstøv i luften øst på Gran Canaria 25. desember. Foto: Hugo Ryvik
Disen på bildet er ikke tåke , det er sandstøv i luften øst på Gran Canaria 25. desember. I klart vær kan du se et stort fjell, bebyggelse ved kysten og langt ut over havet fra dette utkikkspunktet. Foto: Hugo Ryvik

Kanariøyene har hatt ni sterke calimaer i 2016

I løpet av 2016 har det vært ni tilfeller med betydelige mengder sandstøv fra Vest-Sahara, et værfenomen som heter calima, i luften på Kanariøyene.

ANNONSE

Calimavarsel

Barcelona Dust Forecast Center har ansvaret for å overvåke og varsle om støv i Nord-Afrika og Europa.

Calimamodellen Skyron er utviklet av universitetet i Athen, og animerer utviklingen av calimaen de nærmeste 120 dagene.

Se 48-timers prognose for partikler i luften på Kanariøyene (animert) fra Barcelona Supercomputing Center

Bildet viser calima i luften og snø på fjellet Teide på Tenerife 26. desember. Foto: Aemet Izana.

Kun april, mai og september har vært calimafrie måneder i år, skriver avisen La Provincia. Det har i tillegg vært noen tilfeller med mindre mengder Sahara-sand i luften i løpet av året.

Litt bedre fra i morgen

Årets siste calimarunde startet 1. juledag og ser ut til å vare ut året, ifølge calimamodellen Skyron, men vil ifølge værinstituttet Aemet dempe seg litt fra i morgen.

I dag er det fortsatt gult varsel for støv i luften på Tenerife, La Gomera. La Palma og El Hierro, men for i morgen er det foreløpig ikke noe slikt varsel.

Ti ganger over helsegrensen

1. juledag ble det målt cirka 500 mikrogram støv per kubikkmeter luft på  Kanariøyene.

Grenseverdien som er satt av Verdens helseorganisasjon (WHO) er 50 mikrogram per kubikkmeter for PM10-partikler, det vil si partikler som er mellom 2,5 og 10 mikrometer store.

Ifølge informasjon fra regjeringen på Kanariøyene har støvmengden denne gangen på det meste vært 17 ganger høyere enn grenseverdien.

Calimaråd fra regjeringen på Kanariøyene

Drikk mer vann enn vanlig, uansett hvor fysisk aktiv du er, og drikk før du kjenner tørsten. Dette er særlig viktig for eldre og kronisk syke, som bør drikke vann minst en gang i timen for ikke å dehydrere.

Ligg unna koffeinholdige drikker, alkohol og drikker med mye sukker.

Ikke spis tunge måltider eller ferdig tilberedt mat, slik som salater med dressing. Spis måltider med mye frukt og grønnsaker, som skylles godt først.

De mest utsatte anbefales å holde seg innendørs på svært varme dager. Alle andre blir anbefalt å holde seg borte fra direkte sollys mellom 12 og 16 på dagen, og å solbade med stor forsiktighet og sammen med andre.

Dette er calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjarte- og karsykdommer som er utsatte.

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

Les også

Calimaen fra Sahara kommer til Skandinavia ved årsskiftet

Varsler sanddis i luften på Kanariøyene i romjulen

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Kanariøyene har jevnest temperatur og minst nedbør

ANNONSE

Triatlon i Mogan på Gran Canaria

21.04.2018 06:00

Challenge Family, en stor, tysk triatlonarrangører, arrangerer for andre gang triatlon på Gran Canaria med navnet «Challenge Mogan Gran Canaria».
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE