ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 30. AUGUST 2019 - SIST ENDRET 31. AUGUST 2019
Den regionale regjeringen på Kanariøyene under presentasjonen av klimakriseerklærimgen. Foto: Goboerno de Canarias

Kanariøyene har erklært klimakrise

Den regionale regjeringen på Kanariøyene har i dag, fredag, på samme dag som "klimabrølet" runget i norske byer, vedtatt en erklæring om klimakrise.

ANNONSE

Erklæringen innebærer at regjeringen, øyrådene og kommunene skal inngår en rekke forpliktelser som er relatert til klimaendringene.

Forslaget ble fremmet av departementet for økologisk overgang, kamp mot klimaendringer og territoriell planlegging, ledet av José Antonio Valbuena.

Skal fremskynde klimalov

Dette er en avtale som skal forplikte og fremskynde den politiske ledelsens arbeid for å stoppe den globale klimatrusselen.

Hovedhensikten med denne erklæringen er å fremskynde behandlingen og godkjenningen av Kanariøyenes klimaendringslov.

Denne loven er et grunnleggende verktøy for fremtiden for biologisk mangfold, økosystemer, økonomien og fremtidige generasjoner på Kanariøyene, påpeker José Antonio Valbuena i en pressemelding.

Mange mål

Lovutkastet omfatter mål som å oppnå 100 prosent fornybar energi i strømforsyningen, og implementering av  karbonabsorpsjonsmekanismer i hav, på land og i atmosfæren.

Videre å redusere energibehovet til bærekraftige verdier, fremme energieffektivitisering, støtte forskning på klimaendringer, og skape utdannings- og informasjonsrom for befolkningen om disse tiltaksområdene.

Loven om klimaendringer skal også favorisere etableringen av grønn økonomi, som er en nisje med jobbmuligheter.

Skal ha bred enighet

Den fremtidige kanariske loven om klimaendringer, som skal være kompatibel med den som er fremmet av Spanias regjering, skal ha bred enighet i det kanariske samfunnet og det vitenskapelige samfunnet, i tillegg til deltakelse fra de syv øyrådene og de 88 kommunene på Kanariøyene.

På denne måten kan effektive retningslinjer for å tilpasse seg virkninger av klimagassutdslipp implementeres, står det videre.

2030-agenda

Parallelt samtykket regjeringen på Kanariøyene også, gjennom erklæringen om klimakrise, i å godkjenne handlingsplanen for gjennomføring av 2030-agendaen for bærekraftige utviklingsmål.

Erklæringen skal også sørge for å etablere de nødvendige politiske, regulatoriske og ressursmessige forpliktelser for å stoppe tapet av biologisk mangfold og gjenopprette økosystemer; og å oppnå en nullavfallspolitikk gjennom forbruk og sirkulær økonomi.

Fremmer jordbruk

Utnyttelse av dyrkbar mark skal støttes,  erosjonen skal bremses, effektiviteten i vannforsyningen skal forbedres; og lokale økonomimodeller som fremmer økologisk og lokal mat skal støttes.

I tillegg skal skogbruk, landbruk og husdyrsuverenitet fremmes, og fisket skal reguleres for å sikre bærekraften.

Halvårsrapporter

Departementet for økologisk overgang, bekjempelse av klimaendringer og territoriell planlegging forplikter seg til å utarbeide en halvårsrapport som samler tiltakene som den autonome regjeringen har utviklet for å oppnå målene.

Det skal lages et referanseldokument som kvantifiserer mengden CO2 som slippes ut fra energiforbruk, både territorielt og sektorielt.

Hensikten er å identifisere de viktigste menneskeskapte utslippskildene. Dette dokumentet vil tillate regjeringen på Kanariøyene og andre institusjoner å måle virkningen av sine tiltak for å bekjempe global oppvarming.

Den nåværende avtalen vil bli undersøkt og debattert i parlamentet på Kanariøyene.

Les også

Klimakrisen gjør skoger til naturens kruttønner

Kommune på Tenerife har erklært klimakrise

Effektene av klimaforandringer på Kanariøyene: 17 centimeter høyere havnivå, orkaner, ekstrem nedbør, tørke og mer sandpartikler i lufta

KlimafSomrene på Gran Canaria er forlenget med to måneder siden 1980-talletorskjellene mellom Kanariøyene kommer til å øke

Verdens beste klima: Slik er været gjennom året i Puerto de Mogán.

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Hvorfor er nordmenn så begeistret for kyststrekningen i Mogán kommune?

Det blir stadig varmere vær på Kanariøyene

Meteorolog hevder at Kanariøyenes klima vil forandre seg til det verre

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Klimaendringene kan få Canteras-stranden til å krympe flere meter på 20 år

Nesten ti prosent av kanarierne tror ikke på klimaforandringene

Kanariøyene er mest utsatt for klimaforandringene i Spania

Gran Canaria har mistet 13 centimeter kystlinje på grunn av stigende havnivå

Studerer CO2-utslippenes virkning på livet i havet

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER