Kanariøyene har 69 cannabisklubber

Cannabis blir stadig mer populært i Spania, som nå har gått forbi Nederland i andelen av befolkningen som røyker marihuana. Cannabisklubber vokser fram over hele landet.

I Spania er marihuana billigere enn i de fleste andre europeisk land, og cirka 100 av 1000 bruker cannabis. Den mørkeste rødfargen på kartet angir 160-190 brukere per 1000 innbyggere (Island) deretter følger 130-160 (USA), 100-130, 70-100, 40-70 og 0-40. Ill: Recoverybrands.com

Spania er nå nummer tre på cannabistoppen blant land i Europa og USA etter Island og USA, ifølge nettstedet recoverybrands.com.

En av ti

En av ti innbygger i Spania mellom 15 og 64 år bruker cannabis, og over halvparten av befolkningen ønsker at det skal bli legalisert, ifølge en fersk studie.

I Spania fins det nå flere cannabisrøykere enn tobakksrøykere. Marihuana og hasj koster lite i Spania, bare 5-10 amerikanske dollar per gram. I Norge koster det 20-25 dollar per gram.

Tillatt å røyke privat

Spansk lov sier at det er lov å dyrke og bruke cannabis til eget bruk på privat område, men ikke røyke på offentlig sted eller drive med distribusjon og salg. Det er bakgrunnen for fremveksten av cannabisklubber i landet etter at loven ble innført i 2011.

På Kanariøyene fins det nå 69 cannabisklubber, i Catalonia 162, og i Baskerland 119. Dette er det tre regionene i Spania med flest klubber. I Madrid fins det 40.

Foran regional- og kommunalvalget på Kanariøyene var Nuevo Canarias (NC) det eneste partiet som løftet spørsmålet om legalisering av cannabis opp i valgprogrammet.

Politirazziaer og domfellelser

Det er imidlertid ikke helt uproblematisk med slike klubber. Denne måneden slo politiet til mot en plantasje på Tenerife hvor de fant 60 kilo marihuana og 800 cannabisplanter. Fem personer fra en cannabisklubb ble anholdt, deriblant en nordmann.

Politiet mener at narkotikaen skulle selges via klubben.

I juli ble en cannabisklubb med 290 medlemmer i Bilbao dømt i spansk høyesterett for brudd på loven om offentlig helse, den første høyesterettsdommen mot slike klubber i Spania.

Klubben dyrket ifølge dommen mer cannabis enn det som blir ansett som tilstrekkelig for eget forbruk av klubbens medlemmer.

Mange kokainbrukere

Spania topper listen over kokainbrukende land sammen med USA, som begge har 23 brukere per 1000 innbyggere.

For amfetamin og opiater, slik som heroin, er Spania ikke blant de fem verste brukerlandene.

I antall narkotikarelaterte arrestasjoner topper Spania alene med 8,3 arrestasjoner per 1000 innbyggere mellom 15 og 64. Nummer to er USA med 4,7.

Mange overdosedødsfall i Norge

Norge er med 52,9 dødsfall per 1000 innbyggere på tredjeplass på listen over antall overdosedødsfall etter USA og Estland.

Dette til tross for at Norge ikke er blant de fem verste på noen av listene over narkotikabruk.

Norge har også flest alkoholbrukere i verden: 893 per 1000 innbyggere mellom 15 og 64. De fire neste på listen er Tyskland, Finland, Frankrike og Irland.

Tags