ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 14. SEPTEMBER 2017
Steikende hett, sanddis i luften og alger ved stranden. Slike var en stor del av sommeren  på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik
Steikende hett, sanddis i luften og alger ved stranden. Slike var en stor del av sommeren på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Kanariøyene hadde 30 tropenetter, to calima-perioder og mye alger i august

Årets augustmåned var ekstremt varm på Kanariøyene, så varm at det var hele 30 tropenetter, ifølge månedsrapporten fra værinstituttet Aemet, som kom i går.

ANNONSE

Det vil si 30 netter der temperaturen aldri var under 20 grader. Ingen av de 31 dagene i august ble det målt lavere temperatur enn 25 grader i kystområdene.

34 grader om natten i Agüimes

Mellom 17. og 24 august falt nattetemperaturen aldri under 33-34 grader i Agüimes sørøst på Gran Canaria, og i fjellområder i San Bartolome de Tirajana lenger sør var de aldri under 30 grader i denne perioden.

På årsbasis har Kanariøyene normalt det høyeste antallet tropenetter i Spania, i gjennomsnitt 92. Enkelte steder på øygruppen er det oppe i over 140 tropenetter per år.

Over 40 grader på 20 målestasjoner

På 20 prosent av Aemets målestasjoner på Kanariøyene ble det målt 40 grader eller høyere temperatur i løpet av august.

70 prosent av øygruppens områder betegnes som svært varm, det vil si svært mye varmere enn normalt. 10 prosent betegnes som varm.

Det var fjellområdene i innlandet som fikk det varmeste været. Der ble det flere dager i august målt de høyeste temperaturene i Spania, hvilket ikke er vanlig – normalt er det varmere på fastlandet om sommeren enn på Kanariøyene.

To-tre ganger flere glohete dager enn vanlig

På dagtid var det over 30 grader i kyststrøkene på Kanariøyene ni dager i august, hvilket er dobbelt så mange dager som normalt.

I innlandet var det 13 dager med over 30 grader, over tre ganger så mange som normalt. Det var også og 21 dager med over 25 grader. Normalt er det 14.

Varmt vann og calima ga algeplager

Vanntemperaturen i havet på Kanariøyene lå fra april til august mellom 0,1 og 0,6 grader gjennomsnittsverdien de siste 15 årene. Dette har bidratt til den store oppblomstringen av alger (cyanobakterien Trischodesmiun) som har vært i sommer.

Tenerife har vært hardest rammet av mikroalger i sommer. Oppblomstringen startet i juni, og Senest i går ble det observert alger ved strender sørvest på Gran Canaria og i Las Palmas.

Flere episoder med calima (sand som blåser inn fra Sahara) har gitt algene ekstra næring til å vokse, og mangel på vind har bidratt til at de har kommet inn til kysten.

Opptil 24,5 grader i havet

Algene trenger havtemperaturer over 21 grader for å kunne vokse og formere seg. Den første oppblomstringen på Kanariøyene ble observert i 2004, den neste i 2011, og nå igjen i sommer.

På grunn av klimaendringene er det ventet at det blir mer vanlig i årene fremover.

I august nådde havtemperaturen nord på Gran Canaria 22,9 og sør på Gran Canaria 23,3 grader.  Sør på Tenerife ble det målt 24,5 grader, den høyeste temperaturen som er målt siden juli 1998.

I juni ble det målt 21,6 i havet på Gran Canaria og 22,1 grader sør på Tenerife, den høyeste vanntemperaturen i juni på ti år.

Mye calima i sommer

I august ble det registrert to langer episoder med calima på Kanariøyene.

Den første varte fra 8. til 10. august og var svært kraftig med nedsatt sikt og sterk varme, og den neste fra 18. til 27., hvilket er usedvanlig lenge, men med litt mindre tett sanddis.

I juli var det tre episoder med calima på Kanariøyene.

ANNONSE

Internasjonal musikkfilmfestival og konserter i Las Palmas

22.03.2019 11:00 - 31.03.2019 22:30

FILM: 18. Festival Internacional de Cine Las Palmas de Gran Canaria
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE