ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 16. OKTOBER 2020
Slik ser EUs smittekart ut basert på smittesituasjonene i uke 40-41. Informasjon om Kanariøyenes status er innringet til venstre for kartet.

Kanariøyene er langt inn i det røde på EUs fargekart for covid-19

Kanariøyene har de laveste smittetallene i Spania, men på fargekartet for covid-smitte, har øygruppen likevel samme farge som resten av Spania: Rødt.

ANNONSE

Hvis smitteutviklingen fortsetter slik den har gjort den siste tiden, kan Kanariøyene i beste fall bli EU-grønn et stykke inn i november, viser Canariajournalens analyse. Les mer om dette lenger ned i artikkelen.

Smittetall over to uker

Covid-kartet baseres på antallet smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og oppdateres hver uke på torsdager.

Oppdateringen i går er basert på smittetall i uke 40-41, det vil si fra 28. september til 10. oktober.

Dette betyr fargekodene

  • Rødt: Over 50 smittetilfeller
  • Oransje: 25-50 smittetilfeller
  • Grønt: Under 25 smittetilfeller
  • Grått: Utilstrekkelige data eller færre enn 300 tester per 100 000 innbyggere.

Kanariøyene lå i går på cirka 80 tilfeller per 100 000 innbyggere, og lå litt høyere for den aktuelle måleperioden, uke 40-41.

Kan bli grønt i november

De siste dagene har dette toukerstallet falt med cirka 1-4 per døgn. Hvis denne trenden fortsetter i samme takt, kan Kanariøyene i beste fall være nede i under 70 (rødt) på kartet neste torsdag for uke 41-42, rundt 40 (oransje) torsdag 30. oktober for uke 42-43, og bli grønnmerket av EU torsdag 5. november basert på tallene for uke 42-43.

Dette er imidlertid høyst usikkert, i og med at  smitteutviklingen kan endre seg til det bedre eller til det verre i tiden framover.

Norske myndigheters grense for å fraråde reiser til et land ligger imidlertid fortsatt på 20 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Norge vurderer også Spania som helhet, uten å ta hensyn til smittesituasjonen i de ulike regionene.  Spania lå i går på 270 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Hver land bestemmer sine tiltak

Det er European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) som lager kartet, som kan brukes som grunnlag for restriksjoner av innbyggeres bevegelser mellom landene.

EU har imidlertid ikke pålagt medlemslandene hvilke tiltak de skal innføre basert på disse grenseverdiene. Det er opp til myndighetene i hvert enkelt land å bestemme. 

Tyskland har for øvrig nå bestemt at de fortsatt fraråder reiser til Kanariøyene, hvilket er en stor hodepine for turistnæringen på øygruppen nå ved inngangen til vintersesongen.

De ulike bransjeforeningene for turisme på Kanariøyene har lagt frem et krav om at såkalt covid-sikre flykorridorer må etableres innen utgangen av oktober.

Hvis slike korridorer kommer på plass, vil det være basert på covid-testing av passasjerene både i utreiselandene og før retur fra Kanariøyene. De ulike landenes myndigheter må godkjenne dette for at det skal bli en realitet, og det kan sitte langt inne i lys av dagnes smittesituasjon i Europa.

Les også

Mot strømmen: Smittetallene synker på Kanariøyene

Helseminister roser Kanariøyene for smitteverntiltakene

Lufthavnen på La Palma blir pilot for covid-testing på utenlandsruter

Smittetrygge flykorridorer nærmer seg realisering

ANNONSE

Støtt Canariajournalen

Vi har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmur, og dermed gratis tilgjengelig for alle.

Driften finansieres med annonseinntekter, uten noen form for annen støtte.

Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre på denne måten:

Bli frivillig, personlig sponsor, Vipps fra norsk mobil eller Swish fra svensk mobil en valgfri slant med penger:  

Vipps: 957494 69

Swish: 070 2314263

Kontakt oss på redaksjonen@canariajournalen.no for opplysninger om andre betalingsalternativer.

Pengene går til produksjon og innkjøp av redaksjonelt innhold, samt forbedringer.

På forhånd takk for din støtte!

Les mer her

ANNONSE
ANNONSER