Ivrer for å føre sammen norske og kanariske firma på Kanariøyene

Spansk-Norsk Handelskammeret holdt 10. mars for første gang et lunsjmøte for å føre sammen norske og kanariske firma på Santa Catalina-hotellet i Las Palmas.

Spansk-Norsk Handelskammer samlet cirka 20 representanter fra norske og kanariske firma til en treff på Hotel Santa Catalina i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

21 personer deltok i møtet, deriblant Carmen Sanz, leder for det Spansk-Norsk Handelskammer, Gaute Hagerup, leder for Innovasjon Norge i Spania, og Lis-Ann Sylling, norsk visekonsul på Gran Canaria.

Stor interesse for et møtepunkt

– Vi har fanget opp at det er stor interesse blant norske firma på Kanariøyene å komme sammen, så vi tenkte at vi kunne prøve å samle de norske og få med oss spanske firma også til et møte her på Gran Canaria, sier Sanz til Canariajournalen.no.

Hun håper at det vil spre seg blant norske og spanske firma på Kanariøyene at det fins en gruppe som kommer sammen.

Ser etter flere aktuelle områder

Det er særlig innenfor marin sektor at hun ser gode synergimuligheter mellom norske og spanske selskap på Kanariøyene.

– Vi må finne ut litt etter litt om det fins flere områder som er interessante, slik som eiendomsmeglere og helse og omsorg. Neste gang kan vi kanskje ha et møte lenger sør på øya, sier hun.

Hun peker på at det koster lite å bli medlem i Spansk-Norsk Handelskammer, og håper at det er flere som ønsker å bli medlemmer. I dag er det cirka 80 spanske og 80 norske firma som er med.

Neste uke drar Sanz til Haugesund, der Einar Tollaksvik fra Saga Subsea har tatt initiativ til et møte mellom en lang liste med norske og spanske aktører. Saga Subsea etablerte seg nylig i Gran Canaria Subsea and Offshore Base (GCSB) i Arinaga på Gran Canaria.

Lite kjennskap til mulighetene

– Det er foreløpig forholdsvis ukjent blant norske firma hva havnen i Las Palmas kan by på, men vi merker at interessen begynner å øke nå. Vi må se på områder hvor norske firma har noe unikt å by på, slik som Otech og Rolls Royce, som har etablert seg på Gran Canaria, sier Gaute Hagerup fra Innovasjon Norge.

Andre aktuelle områder han peker på er energi, vannrensing, gjødsling, lukkede oppdrettsanlegg, og alt som handler om bærekraft for et isolert øysamfunn.

– Det er først og fremst innen offshore og subsea at vi ser at norske firma nå ser etter nye muligheter, sier Hagerup.

Han forteller at enda et norsk selskap er i ferd med å etablere seg på Gran Canaria, nemlig Radøygruppen, som holder til i Sæbøvågen og produserer stålkonstruksjoner.

Lenker

Carmen Sanz fra Spansk-Norsk Handelskammer vil gjerne ha kontakt med flere norske og spanske firma på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik.

Spansk-Norsk Handelskammer