ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 26. FEBRUAR 2018 - SIST ENDRET 27. FEBRUAR 2018
Flere veier ble rammet av rmindre ras. Her, GC-606 på Gran Canaria. rFoto: Carreteras GC
Flere veier ble rammet av rmindre ras. Her, GC-606 på Gran Canaria. rFoto: Carreteras GC

Ingen alvorlige ulykker under stormen på Kanariøyene

Stormen som herjet på Kanariøyene på søndag førte til hundrevis av værrelaterte hendelser, men ingen alvorlige ulykker. Vindkastene var oppe i sterk storm, og det kom over 70 millimeter nedbør på noen få timer på Tenerife.

Inga allvarliga olyckor under stormarna på Kanarieöarna - Men nya oväder är på väg in

ANNONSE

I Agüimes på Gran Canaria ble det registrert vindkast på 108 kilometer i timen på det meste, i Tejeda 107, på Maspalomas-stranden 91, i Puntagorde på La Palma 109, og Izaña på Tenerife 101 kilometer i timen.

Flere andre steder var det også sterk storm i de kraftigste vindkastene.

75,8 millimeter i La Orotava

Canadas de Teide i La Orotava på Tenerife fikk mest nedbør. Der kom det 75,8 millimeter i løpet av noen timer, og i Aico på Tenerife 67,8 millimeter.

På Gran Canaria kom uværet utpå ettermiddagen. Der var det Cuevas del Pinar i San Bartolome de Tirajana som fikk mest regn: 66,6 millimeter.

Noen områder på øya slapp unna den verste nedbøren. På flyplassen kom det bare 3,1 millimeter, i sentrum av Las Palmas kom det 3 millimeter, Maspalomas fikk 4,6, Puerto Rico 2,4 og Puerto de Mogan 6,7 millimeter.

Dammene fikk etterlengtet vanntilskudd

Nesten uttørkede vannreservoarer sør på Gran Canaria har endelig fått litt tilskudd av vann, til glede for bøndene i området. Cirka 60 millimeter nedbør falt i områdene hvor de sørlige dammene ligger.

Vann flommet for første gang på årevis inn i Chira-dammen, rapporteres det, og vann som flommet gjennom Las Tirajanas-ravinen ga tilskudd til den uttørkede La Sorrueda-dammen i Santa Lucia.

Avsluttet beredskapen

Ved 11.30-tiden i går avsluttet direktoratet for sikkerhet og beredskap maksimal alarmberedskap for vind på Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro, som ble opprettet klokken 6 om morgenen samme dag.

I dag, mandag, er det ventet vedvarende vind fra frisk bris til liten kuling, og opptil liten storm i kastene. Det er gult varsel for vind på alle øyer unntatt Fuerteventura og Lanzaroter fra værinstituttet Aemet i dag.

De viktigste hendelsene

Av de mange hendelsene som nødetatene måtte rykke ut til, kan det nevnes at en vei i Arinaga på Gran Canaria måtte stenges fordi en vindturbin snurret ukontrollert, med fare for at rotorblad eller deler av rotorblad kunne løsne.

På Tenerife ble begge flyplassen stengt for landing og avgang i en periode. Cirka 30 ankommende fly ble omdirigert. I alt ble minst 900 passasjerer berørt av stengingen. Store forsinkelser oppsto.

Uværet skapte også problemer for fergetrafikken.

I Puerto de Las Nieves i Agaete på Gran Canaria rapporteres det at flere båter som ligger på land har blåst over ende, og i en havn på Tenerife veltet to seilbåter som ligger på land.  I Telde på Gran Canaria blåste en stor skulptur over ende.

Redningsmannskapene har jobbet hardt med å rydde veier og gater etter at trær, grener, skilt og gjerder har blåst ned i Santa Lucia, Agüimes, Telde og Tejeda kommune på Gran Canaria.

Disse stedene har det også gått flere ras som har rammet noen av veiene, blant annet GC-200, GC-600, GC-604 og GC-606. Veien til Guayadeque ble blant annet stengt på grunn av ras, og vei GC-210 til Artenara ble stengt på grunn av rasfaren.

På Tenerife måtte åtte tyske turister som satt værfaste på Masca-stranden tilbringe natten i Masca og ble reddet i dag tidlig. De skal ha fått hjelp av en gjeter til å finne ly i en hule, skriver avisen La Provincia. To personer som satt fast i snøen i Izana måtte også reddes i går.

Avlyste all utendørsaktivitet

Alle utendørsaktiviteter ble avblåst på Gran Canaria og andre Kanariøyer i går, blant annet en fotballkamp mellom Tenerife og Lugo, alle kommunale markeder og karnevalsavslutningen i Arguineguin.

Fuerteventura og Lanzarote fikk mye vind, men langt mindre regn enn de andre Kanariøyene denne gangen.

Mer regn ventes på onsdag og fredag

Værinstituttet Aemet har nå meldt to dager med stort sett opphold, men en hel del vind, før det kommer en ny nedbørsfront fra vest på onsdag, opphold igjen på torsdag, og nok en nedbørsfront på fredag.

Været vil da ha vært svært ustabilt på Kanariøyene helt siden den siste uken i januar.

ANNONSE

Svensk-kanarisk Lucia-feiring på Gran Canaria

12.12.2018 20:00 - 13.12.2018 20:00

HØYTID: Lucia-fering
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE