ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. MARS 2018
I dag er det kvinnenes store kampdag mot undertrykkelse. Foto: Pixabay
I dag er det kvinnenes store kampdag mot undertrykkelse. Foto: Pixabay

I dag streiker Spanias kvinner

I dag er det kvinnedag, og feministbevegelsen i Spania har kalt alle kvinner ut i en 24-timers streik. Det har aldri skjedd før i Spanias historie. Støtte fra flere fagforeninger gir streiken legalitet.

ANNONSE

Kjønnsrelatert vold, seksuell trakassering, lønnsgapet, tyngden av oppgavene i hjem og omsorg, ulik mulighet for faglig utvikling og usikkerhet i arbeidslivet er temaene det blir lagt vekt på.

Selv kvinner som ikke er organisert i fagforeningene som støtter streiken har anledning til å streike hvis de ønsker.

De to største fagforeningene, CC OO og UGT, samt noen flere, støtter imidlertid kun en to timer lang streik i dag.

Omsorgs- og forbrukerstreik også 

Feministbevegelsen oppfordrer også til omsorgsstreik i dag for å vise hvor nødvendig slike oppgaver, som ikke blir anerkjent, er.

Dessuten forbrukerstreik for å kritisere "estetiske presset" som kvinner har, og bruken av kvinners kropper som "varer" eller "objekter", samt en pedagogisk streik for å kreve sekulær, offentlig og feministisk utdanning.

Kvinner blir også oppfordret til å henge opp et forkle i vinduet for å vise støtte til streiken hvis de ikke har menn i huset som kan ta seg av husholdnings- og omsorgsoppgaver, og menn oppfordres til å ta seg av husholdnings-  og omsorgsoppgaver for å gjøre det enklere for kvinnene å streike.

Samlinger og tog

På Gran Canaria er det gratis yoga-klasser klokken 10-13.30 i Las Canteras, Las Palmas ved Plaza Saulo Torón hvor målet er å gi kvinner selvtillit og kraft.

Klokken 14.30 spiser kvinner lunsj sammen i San Telmo, Las Palmas - medbragt mat, siden det også er forbrukerstreik.  Klokken 19 er det demonstrasjonstog fra San Telmo mot Plaza de Santa Ana.

Samlinger og demonstrasjonstog arrangeres også på de andre Kanariøyene.

Lønnsforskjell på 30 prosent

Kvinner tjener 30 prosent mindre enn menn i Spania, en forskjell på 4745 euro i året, og lønnsgapet er økende, ifølge en rapport om lønnsforskjeller fra Gestha, en organisasjon for teknikere  i finansdepartementet..

Kanariøyene har den minste lønnsforskjellen av regionene i Spania. Her ligger det på 16 prosent. I Norge er lønnsgapet til sammenligning på 14,9 prosent.

Gjennomsnittslønnen i Spania er 16 281 euro. Lønnsforskjellen mellom kjønnene ble redusert med 15 prosent mellom 2005 and 2015, men har økt med 125 euro siden.

Rapporten peker på at det vi ta flere tiår å redusere lønnsgapet.  Årsaken til at det er så stort, er at det er langt flere kvinner enn menn som tjener under 1000 euro i måneden, blir det påpekt.

Langt færre kvinner med høy lønn

Antallet kvinner som tjener mellom 50 000 og 80 000 euro i året er halvparten så mange som menn. Bare en av fire som tjener over 140 000 euro er kvinner.

Lønnsforskjellene øker med stigende alder, øker vesentlig i aldersgruppen 26-45 år, og fortsetter å øke i alderen 46 til 65 – da er kvinnenes lønn bare en tredel av mennenes lønn.

Over 65 år tjener kvinner halvparten så mye som menn.

Det er over dobbelt mange kvinner som menn som jobber deltid i Spania, ifølge den siste, offentlige undersøkelsen over den aktive befolkningen.

ANNONSE

Brothers in Band spiller Dire Straits-musikk i Las Palmas

04.04.2019 21:00

Tributtbandet Brothers in Band spiller Dire Straits-musikk på konserthuset Alfredo Kraus i Las Palmas
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE