ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 20. JANUAR 2019
Puerto Rico i Mogán på Gran Canaria. Hit reiser horder av norske turister hvert år. Foto: Hugo Ryvik
Puerto Rico i Mogán på Gran Canaria. Hit reiser horder av norske turister hvert år. Foto: Hugo Ryvik

Hvorfor er nordmenn så begeistret for kyststrekningen i Mogán kommune?

Kyststrekningen fra Arguineguin til Puerto de Mogán i Mogán kommune på Gran Canaria er det mest populære ferieområdet på Kanariøyene for nordmenn. Canariajournalen tar en titt på årsaken til dette.

ANNONSE

Hvorfor liker DU Mogán?

Hvorfor er nordmenn så begeistret for Mogán, Gran Canaria?

Har du vært i Mogán (kommunen)? Hva er det som gjør Mogán spesielt attraktiv for deg? Fortell på Canariajournalens Facebook-side!

Under Facebook-posten for artikkelen kan du også se før og nå-bilder av Arguineguín, Puerto Rico og Puerto de Mogán i kommentarfeltet.

Foto: Bystranden i Arguineguín. (Frifot Forlag).

Det som kjennetegner kyststrekningen er først og fremst  et svært stabilt og solrikt klima gjennom hele året med minimalt med nedbør og lite vind.

Over førti år med turismeutbygging

Dette faktumet førte til en voldsom utbygging av turistanlegg fra 1970-tallet, da pakkereisene fra Norge tok av, frem til første del av 2000-tallet.

Les: Verdens beste klima: Slik er været gjennom året i Puerto de Mogán

Puerto Rico utviklet seg raskt fra noen få, spredte bygninger ved utgangen av 1960-tallet til en eneste stor turistmaskin med fjellsidene dekket av overnattingssteder og et stort kjøpesenter sentralt plassert nede i dalbunnen.

Les også: Puerto Rico: Mye sol og varme og lite vind

Det er her turoperatørene i Norge tilbyr flest hotellplasser i Mogán – mye på grunn av et stort utvalg overnattingsteder, og flere med relativt lave overnattingspriser.

Dessuten er det en fin strand i Puerto Rico.

Utbyggingen i Mogán fortsatte i Amadores like ved Puerto Rico, hvor det ble anlagt en kunstig strand som har blitt uhyre populær, og med hoteller ved stranden og på fjellplatå over stranden.

Slik var de gjennomsnittlige overnattingsprisene i Mogan kommune i 2017, fra dyrest til billigst:

 1. Puerto de Mogan: 95 euro.
 2. Arguineguin-Patalavaca: 70 euro.
 3. Taurito: 70 euro.
 4. Amadores: 65 euro.
 5. Puerto Rico: 62 euro.
 6. Tauro-Playa del Cura: 61 euro.

Av turistområdene på Gran Canaria er det bare Sonnenland og Campo Internacional, som ligger i nabokommunen San Bartolomé de Tirajana, som har lavere overnattingspriser enn Puerto Rico og Playa del Cura (inkludert Tauro) i Mogán.

For tiden bygges det to nye kjøpesenter og en rekreasjonspark i Puerto Rico.

Arguineguín ble nordmennenes hovedsete

I Arguineguin, hvor det var en landsby fra før, og i Patalavaca like ved, kom det etter hvert også flere hoteller, og stadig flere nordmenn begynte å feriere og overvintre der.

Les også: Arguineguín, en norsk høyborg på Gran Canaria

Arguineguin er stedet som har flest fastboende nordmenn på Kanariøyene, og det har vært stor utbygging av boliger der med mange norske kjøpere.

Etter at nordmannen Bjørn Lyng bygde timeshare-anlegget Anfi del Mar, som fikk mye omtale i kjendispressen i Norge, ble enda flere nordmenn tiltrukket.

Norsk nærings-, helse- og sosialtilbud

Norsk sjømannskirke, norsk klubb, norsk skole, norske butikker, norske restauranter, norske leger og norske helsetjenester er på plass i og ved Arguineguin, og bidrar til at nordmenn føler seg litt hjemme når de er borte og demper hjemlengselen.

Her er det uproblematisk, om enn dyrt, å få tak i brunost, kaviar, Friele kaffe og andre norske matvarer i butikkene.

Flere norske eiendomsmeglere har bidratt til at mange nordmenn har kjøpt eiendom langs kysten i Mogán.

Flere småsteder langs kysten ble bygd ut

Ved småstrender langs kysten ble det også turismeutbygging med flere hoteller i Playa de la Cura og Playa Taurito.

I Tauro-dalen, ikke så langt fra Tauro-stranden, ble det bygd flere luksusvillaer som mange nordmenn investerte i, golfbane og et Anfi timeshare-hotell. Planer om gigantiske utbygginger i Tauro har eksistert lenge, men har foreløpig ikke blitt realisert.

Flaggskipet Puerto de Mogán

I Puerto de Mogán, det idylliske turiststedet som ligger lengst vest i kommunen og er kommunens flaggskip i turistbrosjyrene, startet utbyggingen av turismen for alvor på 1980-tallet.

Frem til 1970-tallet var stedet primært en fiskehavn med litt bebyggelse, en liten kirke og landbruk.

På 1980-tallet ble havneområdet bygd ut med lave bygninger i italiensk stil og en havn for fiskebåter og fritidsbåter samt overnattingssteder for turister, restauranter og butikker.

Les også: Puerto de Mogán, en idyllisk turistfavoritt

Senere, rundt århundreskiftet, ble det bygd flere restauranter, butikker, leiligheter, hoteller og et kjøpesenter på den andre siden av dalen hvor Playa de Mogán ligger, øst for elveleiet.

Der var det landbruksvirksomhet før utbyggingen startet. Lokale innbyggere snakker om at utbyggingen skjedde etter at familien Marreros overhode døde, og etterkommerne overtok forvaltningen av landområdene som var i familiens eie.

Motorveien ble forlenget fra Puerto Rico helt frem til tettstedet våren 2013, og det siste nye, store hotellet, Radisson Blu, ble åpnet i desember 2016.

Alt i alt har det blitt et stadig større tilbud for norske turister i Mogán kommune, og mange forbedringer skjer fortsatt i kommunen. Les om det her:

Mange forbedringer skjer i Mogán, nordmenns favorittområde på Gran Canaria, for tiden

Norske investorer i turismebransjen

I tillegg til den norske Lyng-familien, som nå er ute av Anfi, har norske hotellinvestorer som Wenaas-gruppen, som driver to Radisson Blu-hotell i Patalavaca og Puerto de Mogán, bidratt til å styrke den norske profilen i kommunens turistbransje.

Og ikke minst Kai Mikalsen, president for hotellgruppen Servatur, som satser tungt på Gran Canaria.

Høy andel utenlandske innbyggere

I dag er det cirka 1800 nordmenn (2017) som er registrert som fastboende i Mogán kommune, ifølge tall fra det statstiske instituttet på Kanariøyene, Istac.

Innbyggertallet i kommunen var i underkant av 20.000 i 2017, og hele 38 prosent, 7599 personer, er utlendinger.

Nordmenn utgjør cirka ni prosent av befolkningen og er den klart største gruppen av fastboende utlendinger i Mogán, fulgt av marokkanere (789), briter (681) og tyskere (611).

I 1996 var det drøyt 10.000 innbyggere i kommunen, og frem til 2017 har befolkningen steget til det doble og andelen fastboende utlendinger fra 11 prosent til 38 prosent.

Mogán er nå den kommunen på Kanariøyene som har den høyeste andelen utenlandske innbyggere, og er nummer tre i utlendingsandel i Spania etter to kommuner i Alicante.

Den sesongmessige befolkningen er på over 50.000 mennesker, ifølge anslag fra departementet for finanser og offentlig administrasjon. Det inkluderer mennesker som tilbringer en stor del av året, jobber eller går på skole i kommunen, men ikke har meldt flytting dit. En stor del av disse er nordmenn.

Fire av ti fra Norden reiser til Mogán

Cirka én million turister ferierer i Mogán hvert år, cirka en firedel av det totale antallet på Gran Canaria – det vil si rundt én million. For nordiske turister er det fire av ti som ferierer i Mogán.

I 2017 kom det 843.000 utenlandske turister til Mogán.

Over halvparten av turistene i Mogán bor i Puerto Rico og Amadores, 17 prosent på strekningen Arguineguin-Patalavaca, 13 prosent i Taurito, 9 prosent i Puerto de Mogán og 7 prosent i Playa del Cura og Tauro.

Får høy poengsum på mange områder

Hva er det så som får turistene, og særlig nordmenn, til å komme tilbake til Mogán igjen og igjen, år etter år, i stort antall?

En detaljert spørreundersøkelse som er gjennomført for å finne ut hva turistene syns om de ulike feriestedene på Kanariøyene, kan gi ytterligere en pekepinn på hvorfor Mogán kommune er så populær.

I undersøkelsen gir turistene gjennomgående høy poengsum til Mogán på de fleste områdene. Miljøfaktorer får høyest poengsum, og kulturtilbud og fritidsaktiviteter lavest poengsum.

Været skårer aller høyest med en poengsum på 8,66. Kulturelle aktiviteter og natteliv/underholdning skårer lavest, begge med en poengsum på 7,12.

I tabellen nedenfor kan dere lese poengsummen for aspekter og tjenester i Mogán på en skala fra 0-10 som turistene har gitt i spørreundersøkelser. Tallene er hentet fra statistikkinstituttet Istac og gjelder år 2015.

Overnatting totalt: 8,21

 • Overnattingskvalitet: 8,25
 • Service på overnattingssteder: 8,53
 • Matkvalitet på overnattingssteder: 7,79

Miljøfaktorer totalt: 8.25

 • Vær: 8.66
 • Badeområder: 8,40
 • Natur: 8,09
 • Miljøkvalitet: 7,94
 • Ro: 8,12
 • Rengjøring: 8,25

Restauranter totalt: 7,76

 • Kvaliteten på restaurantene: 7,80
 • Lokalt gastronomisk tilbud: 7,40
 • Behandling i restauranter: 8,24
 • Pris i restauranter: 7,54

Kultur og fritidsaktiviteter totalt: 7,31

 • Kulturelle aktiviteter: 7,12
 • Sportsaktiviteter: 7,50
 • Golf: 7,13
 • Fritidsparker: 7,27
 • Natteliv/underholdning: 7,12
 • Organiserte utflukter: 7,41
 • Moro/rekreasjon for barn: 7,36
 • Helse/velvære aktiviteter: 7,55

Generelle tjenester og infrastruktur totalt: 8,06

 • Busstjenester: 7,93
 • Drosjetjenester: 8,50
 • Leie av kjøretøy: 7,94
 • Sikkerhet: 8,21
 • Veier: 8,02
 • Kvalitet og utvalg i butikker: 7,27
 • Gjestfrihet: 8,46

Gode turmuligheter

En ting mange norske turister er opptatt av, og som ikke er detaljert i denne undersøkelsen, er muligheten til å gå fotturer i naturen.

Les: Turfavoritten fra Puerto Rico til Norskeplassen og Sukkertoppen

Her kommer Mogán kommune godt ut med lett tilgjengelige turløyper hvorav noen har en lav vanskelighetsgrad som gjør at de fleste, også eldre mennesker, kan nyte sine gåturer i det fri.

Les også

Tauro: Fra landsby til turistmaskin

Taurito: Hotellanlegg i trang kløft

Mogán: En alminnelig kanarisk landsby

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Día de Canarias, Kanariøyenes dag

30.05.2020 10:00

FOLKEFEST: Día de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag", feires på alle Kanariøyene.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE