ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 07. MARS 2020
Illustrasjon: Chiplanay

Hvor blir det av viruspanikken på Kanariøyene?

Kommentar: Corona-monsteret er her. Likevel- Ingen har ropt høyt om avlysing av arrangementer med store folkesamlinger på Kanariøyene.

ANNONSE

Ikke karnevalene i Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, Maspalomas, i Mogan, eller noen av alle de andre karnevalene som arrangeres i disse dager. Utveksling av saliver er heller regelen enn unntaket i de små karnevalstimer.

Heller ikke det store ekstremløpet Transgrancanaria, med tusenvis av deltakere fra en lang rekke nasjoner, blant annet mange fra Italia. Årets vinner er forresten en italiener.

Det kommende Rally Islas Canarias er heller ikke avlyst, eller innskrenket, et rally i Europamesterskapet, ERC. Der blir der tett i tett med folk som sild i en tønne i Santa Catalina-parken under rallyet, og alkoholinntak i bøtter og spann.

Hvor blir det av viruspanikken, egentlig? Er det bare de avbestillende turistene som har fått den store smitteskjelven?

Etter det Canariajournalen kjenner til, er det bare en og annen mindre konferanse med deltakere fra smitterammede deler av verden som er avlyst hittil.

I stedet kjøres det på med intense informasjonskampanjer på flere språk, og skolebarn og voksne får smitteopplæring av folk som vet hva de snakker om.

Hva må til for at kanarierne skal få virusskrekk? Flere smittetilfeller, kanskje? At ekte kanariere blir smittet, ikke bare utlendinger? En enda større og bredere informasjonspandemi?

Det er jo mengder av kanariere som jobber i serviceyrker, de fleste i jobber hvor det er hyppig kontakt med fremmede mennesker med ukjent helsestatus.

Men nei, her jobbes det på som normalt. Ikke mange ansiktsmasker å skue, heller. De kommer som regel frem under en calima, og kalles munnbind eller tørkle.

Foreløpig ser det ut til at kanariske myndigheter gjør en utmerket jobb med å begrense smitte. Spanias første covid-19 positive ble registrerte på Kanariøyene, men fortsatt er de bare en håndfull tilfeller. 15 aktive og tre friskmeldte i skrivende stund.

Og det på en liten øygruppe som er isolert langt ute i Atlanterhavet, med korte spredningsavstander og et supersosialt folkeslag.

Hvor det bor 2,15 millioner mennesker, og kommer over en million turister fra en drøss forskjellige land nesten hver måned.

Italienere, selveste smittekongene i Europa, er dessuten den klart største gruppen utenlandske fastboende på Kanariøyene. I tillegg kommer det 30 000-50 000 italienske turister månedlig.

Det er tett på imponerende smittehåndtering av myndigheter og helsevesen på Kanariøyene. Så langt.

Selv har jeg antibac og papirlommetørkler i veska. Det får holde.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER