ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. AUGUST 2017
Faren for turismefobi er trolig større på Lanzarote (bildet) og Fuerteventura enn på andre Kanariøyer. Foto: Pixabay
Faren for turismefobi er trolig større på Lanzarote (bildet) og Fuerteventura enn på andre Kanariøyer, i og med at boligutleie til turister i enkelte områder å disse øyene har ført til en akutt mangel på boliger for fastboende og turisme utgjør en enda viktigere andel av økonomien. Foto: Pixabay

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Høy kvalitet og ikke for lave priser er stikkordene når turismemyndigheter og turismebransjen snakker om å forebygge såkalt "turismefobi" på Kanariøyene

ANNONSE

Turismefobi er det nye signalordet i spansk politikk og presse for tiden etter at demonstrasjoner og aksjoner mot turisme har blusset opp på Balearene og i Barcelona, Catalonia og Baskerland den siste tiden.

Kritiske stemmer mener at turismefobi er et ladet ord som antyder at problemet ligger hos de som er kritiske til turisme og ikke i årsaken til at problemet har oppstått.

For mange turister og dyrere boliger

En av årsakene er en sterk økning i antallet turister over kort tid og dårlig oppførsel av en del av turistene, noe som gjør at fastboende hevder at livskvaliteten blir redusert.

Et annet problem er at fastboende ikke får råd til å bo i visse områder lenger fordi spekulanter kjøper boliger for å leie ut til turister og presser prisnivået opp, samtidig som at det blir færre boliger tilgjengelig for fastboende.

Agressive aksjoner

Aksjonsgruppen Arran har gått løs på busser og sykler i Barcelona og invadert restauranter og fritidsbåter i Palma de Mallorca for å spre sitt budskap til massene:

- Masseturismen dreper nabolag, ødelegger territorium, fordømmer arbeiderklassen til elendighet og kapitaliserer på felles ressurser uten å gi noe tilbake.

Britisk tabloidpresse har gått så langt i sin omtale av fenomenet at de advarer turister mot å reise til enkelte destinasjoner, og den britiske utenrikstjenesten maner britiske turister til å opptrå forsiktig.

På Balearene har myndighetene nå grepet an problemet ved å sette en ny turismelov ut i livet som skal begrense antallet overnattingssteder for turister og begrense utleie av privatboliger til turister.

Diskuterer mottiltak på Kanariøyene

Kanariske myndigheter har også turismefobi på dagsordenen.

Presidenten for turistrådet på Gran Canaria, Inés Jiménez, statssekretær Matilde Asian og representanter for overnattingssektoren er enige om nødvendigheten av en god sameksistens mellom fastboende og turister, skriver avisen La Provincia.

De er også enige om at kvalitet er den beste veien å gå for å forhindre turismefobi og slike episoder som har oppstått på Balearene og på fastlandet.

Jiménez understreker likevel viktigheten av et mangfold i overnattingstilbudet for å tiltrekke turister som gagner andre bransjer enn hotellbransjen. De som velger alt inkludert legger igjen mindre penger, påpeker hun.

Kanariøyene er et kvalitetsreisemål, hevder Tom Smulders, visepresident i FEHT, en forening for den profesjonelle overnattingsindustrien i provinsen Las Palmas.

Ferieboliger er foreløpig ikke et stort problem

Jiménez og Smulders er enige om at utleie av ferieboliger på Kanariøyene så langt ikke har bidratt til like høye konsentrasjoner av turister som i Barcelona.

Statssekretæren viser i et intervju med La Provincia til at regulatoriske forandringer fra nå av tvinger utleieformidlerne, slik som Airbnb og Homeaway, til å identifisere alle annonsører for skattemyndighetene, inntektene de har fra utleie av eiendommer til turister, og belegget i disse ferieboligene.

Jimenez uttaler til avisen at det er absolutt nødvendig å regulere utleien av ferieboliger for å motvirke fremtidige konflikter, og at det i dag er enkelt å registrere slik utleie hos myndighetene på Kanariøyene.

Likevel er det et fåtall som har gjort det foreløpig, slik at et stort flertall av ferieboligene leies ut ulovlig.

Mindre fare for fylleturisme på Kanariøyene

Smulders mener at det på Kanariøyene er mindre risiko for fylleturisme enn på visse andre turistdestinasjoner i Spania.

Blant annet fordi kvalitet og prisnivå er så høyt at den type turister ikke tiltrekkes.

Krever tiltak

Det politiske partiet Nueva Canarias krevde imidlertid på mandag at den regionale regjeringen på Kanariøyene må jobbe mot turismefobi for å hindre fremveksten av svært negative effekter og å lovregulere utleie av ferieboliger bedre.

Partiet advarer i en pressemelding mot problemer med sameksistens med boligmarkedet med priser som skyter i været slik at leie av faste boliger blir umulig dyrt, slik det har skjedd på Balearene og i Barcelona og på de Kanariøyene hvor turismen utgjør den største delen av økonomien, det vil si Lanzarote og Fuerteventura.

Nueva Canarias fordømmer voldelige aksjoner mot turisme, slik "minoritetsgrupper" har gjennomført i Spania, men mener at problemet eksisterer på grunn av manglende kontroll på sektoren.

Det blir vist til at flere europeiske byer har begynt å imøtegå problemer forårsaket av masseturismen.

Må reguleres og kontrolleres

Partiet, som ligger til venstre i politikken, hevder at turismefobi kun kan bekjempes gjennom regulering, med en turisme som ikke skaper alvorlige problemer for sameksistens med innbyggerne, og med en oppfatning blant de fastboende av at turisme gagner hele befolkningen.

God forvaltning er essensielt, og det mener partiet at dagens regionsregjering ikke gjennomfører.

Svært uheldig tidspunkt

Spanias turismeminister, Álvaro Nadal, advarer mot turismefobi og sier at Spania ikke kan tillate seg å bli oppfattet som et land som er fiendtlig mot turister.

Særlig ikke akkurat nå som landets økonomi endelig er i vekst igjen etter mange kriseår, med turismen som den største økonomiske motoren.

Turismefobien kommer på det verst tenkelige tidspunktet for Spania, skriver avisen El Mundo i en leder. Ordføreren i Madrid snakker om at man ikke må drepe gåsa som legger gulleggene, og oppfordrer Barcelona til å slå ned på oppblomstringen av turismefobi.

I dag har turismeprotestene fortsatt på Mallorca, der tusenvis av lapper med protesttekster er satt på leiebiler, og i Bilbao, med tagging av Baskerlands turistkontor.

Les også

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister¨

Turisthatet kan ramme Kanariøyene også

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE