ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. FEBRUAR 2016
Lavere moms fører ikke til lavere varepriser på Kanariøyene sammenlignet med fastlandet. I butikker som Media Markt kan du for eksempel kjøpe elektronikk, kamera og elektrovarer trygt, men generelt ikke billigere enn i Norge eller på det spanske fastlandet. Foto: Hugo Ryvik

Her er grunnen til at mange vareslag ikke er billigere på Kanariøyene

Betydelig lavere moms på Kanariøyene enn i resten av Spania burde borge for billigere importvarer på Kanariøyene, men slik er det stort sett ikke. Her får du vite hvorfor.

ANNONSE

I Spania er det 21 prosent moms, mens momsen på Kanariøyene er erstattet med en avgift kalt IGIC, som er på 7 prosent.

Høye inntollingskostnader

Hovedårsaken til at det likevel ikke er billigere på Kanariøyene er at den administrative prosessen for vareimport er mer omfattende.

Agenter som tar seg betalt for mottak og inntolling av varer på Kanariøyene øker kostnaden for varene med opptil 40 prosent, skriver avisa Canarias Ahora.

Ligger etter på netthandel

Toll- og avgiftsproblematikken gjør at Kanariøyene ligger langt etter andre spanske regioner på netthandel. Mange internettbutikker på fastlandet leverer rett og slett ikke varer til Kanariøyene på grunn av vanskelighetene.

Et nettkjøp av en vare til 70 euro kan fort ende med å koste 98 euro i sluttsum.

En annen bremsekloss for netthandel er at bare 32 prosent av den kanariske befolkningen har tiilgang til internett med hastighet over 30 megabits per sekund.

30,8 prosent av den kanariske befolkningen mellom 16 og 74 år handlet i nettbutikker i fjor, mens det var 42,4 prosent på landsbasis, ifølge det kanariske byrået for forskning, innovasjon og samfunnsinformasjon.

Er i ferd med å innføre tiltak

Problemet ble tatt opp til diskusjon i det kanariske parlamentet i går.

Regionsregjeringen vedtok i februar å fjerne toll på varekjøp opp til 150 euro fra 22 euro, og jobber angivelig også med andre tiltak som skal gjøre det lettere å importere varer til Kanariøyene. Det vil få betydning for tre millioner transaksjoner.

I juli 2014 kom  det kanariske finansdepartementet til enighet med det spanske skattevesenet omat et enkelt administrativt dokument, DUA) skal kunne benyttes ved direkteimport av varer fra nettbutikker i stedet for flere ulike skjema fra forskjellige kontor.

Det vil si at folk på Kanariøyene skal kunne få hjem varer kjøpt på internett uten videre formaliteter etter å ha gjennomført kjøpet i nettbutikken.

Fordelen er at kjøperen får rede på sluttprisen med en gang, inntollingskostnader, før kjøpet blir gjennomført, noe som tidligere var usikkert, men det har ikke fjernet problemet med de høye kostnadene forbundet med inntolling.

Les også

Kanariøyene fjerner tollbarrierer for kjøp opp til 150 euro

Her får du billigst dagligvarer på Gran Canaria

Kanariøyene har Spanias nest laveste levekostnader

Se hvor billig det er i Las Palmas i forhold til norske byer

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER