ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. OKTOBER 2015
Så tett kan luften bli på Kanariøyene under en sterk calima. Landsbyen på bildet er bare 200 meter fra kameralinsen.
Så tett kan luften bli på Kanariøyene under en sterk calima. Landsbyen på bildet er bare 200 meter fra kameralinsen. I dag er calimaen betydelig svakere enn det bildet viser, men merkbar likevel. Foto: Hugo Ryvik.

Her er calima-rådene fra regjeringen på Kanariøyene

Når det er mye sand fra Sahara i luften på Kanariøyene, såkalt calima, og med intens varme, er det noen enkle råd fra regionsregjeringen som du bør følge.

I dag er det gulvarsel på Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura for sterk varme og calima.

Dette anbefaler regjeringen på Kanariøyene i en pressemelding i dag:

  • Drikk mer vann enn vanlig, uansett hvor fysisk aktiv du er, og drikk før du kjenner tørsten. Dette er særlig viktig for eldre og kronisk syke, som bør drikke vann minst en gang i timen for ikke å dehydrere.
  • Ligg unna koffeinholdige drikker, alkohol og drikker med mye sukker.
  • Ikke spis tunge måltider eller ferdig tilberedt mat, slik som salater med dressing. Spis måltider med mye frukt og grønnsaker, som skylles godt først.
  • De mest utsatte anbefales å holde seg innendørs på svært varme dager. Alle andre blir anbefalt å holde seg borte fra direkte sollys mellom 12 og 16 på dagen, og å solbade med stor forsiktighet og sammen med andre.

Dette er Calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke. 

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. 

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Dte hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

26.07.2019 18:00 - 28.07.2019 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa Canaria Soul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE