ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 22. DESEMBER 2018 - SIST ENDRET 23. DESEMBER 2018
Gulvarselet fra Aemet for svevestøv, vind og bølger 24. desember. Ill: Aemet

Gult varsel for helsefarlig svevestøv og vind på Kanariøyene i julen

Julesolen er avlyst. Det statlige værinstituttet Aemet har utstedt gult varsel for tett svevestøv i form av sanddis (calima) fra Sahara og for sterk vind på Kanariøyene fra 23. desember av.

ANNONSE

Gulvarsel betyr at sikten vil bli nedsatt til under 3000 meter. Det er en enda tettere calima enn den som pågikk i forrige uke.

Svevestøvet er ventet å komme opp i verdier på over 200 mikrogram PM10-partikler per kubikkmeter luft, det vil si minst fem ganger høyere enn grenseverdien per døgn som er satt av Verdens Helseorganisasjon.

Ifølge varslene som foreligger, vil svevestøvet fortsatt være tett 1. juledag, men tynnes ut utover dagen. Gulvarselet gjelder fra klokken 18 på søndag hele julaften og frem til klokken 12 på tirsdag.

Kan bli helsefarlige støvmengder

Dette er verdier som er helsefarlig for utsatte grupper og som påvirker alle som oppholder seg på Kanariøyene. Kommer det opp i over 300 mikrogram, hvilket det er store muligheter for at det kan gjøre, er det helsefarlig for alle, også friske mennesker.

PM10 er partikler med en maksimal diameter på 10 mikrometer, PM2,5 er 2,5 mikrometer og PM1 er 1 mikrometer. Ingen av disse er synlige for øyene, og de mindre partiklene er mer helsefarlige enn de større.

Anslår at det blir nesten 300 mikrogram

Værsimulatoren Earth Nullschool viser sør på Gran Canaria over 300 mikrogram PM10-partikler per kubikkmeter luft klokken 23 på julaften.

Det er cirka seks ganger høyere enn Verdens Helseorganisasjons (WHO) døgngrenseverdi på 50. Estimerte PM2,5-verdier er 226, nesten ti ganger mer enn WHOs grenseverdi på 25.

Måleestimatene for de minste og mest helsefarlige partiklene, PM1, ligger på 55 på samme tidspunkt. For disse er det ikke etablert noen grenseverdi.

Calima-modellen Skyron og Barcelona Dust Forecast Center viser også at det blir tett calima på Kanariøyene de neste to-tre dagene.

Liten storm i kastene

Varselet for sterk vind gjelder på alle Kanariøyene unntatt Gran Canaria. Vinden kan komme opp i sterk kuling i kastene, ifølge Aemet.

Det er også gulvarsel for høye bølger på La Palma, La Gomera og Tenerife julaften.

Stor skogbrannfare

Direktoratet for sikkerhet og beredskap på Kanariøyene utsteder OBS-varsel for svevestøv og stor skogbrannfare på Gran Canaria fra midnatt natt til 23. desember.

Brannvesenet på Gran Canaria påpeker i et Facebook-innlegg at det er mangel på brannmannskap for tiden.

I Arinaga fins det to brannmenn, i San Mateo én, Vecindario én, Arucas tre, Telde fem, Gádar 3 og Puerto Rico fire.

Det er i alt 19 brannmenn som skal dekke brannutsatte skogområder der det normalt skulle vært en bemanning på 42. Brannsatsjonen i Tejeda er i tillegg stengt.

Den spesielle brannslukkingstyrken på Gran Canaria (UOFF) er ikke i sving nå som vi er utenfor den mest skogbrannfarlige sesongen, som avsluttes i september.

Brannvesenet kritiserer Gran Canarias president Antonio Morales for at de nødvendige ressursene ikke stilles til rådighet, og at det mangler brannledelse, noe som skal ha manglet i over seks måneder.

Brannmannskapet erklærer at de derfor nekter å jobbe overtid for å erstatte manglende personell.

Se Canariajournalens filmsnutt av biltur i tett calima i mars.

Les mer om calima og helsepåvirkning lenger ned i artikkelen.

Les også

Varsler ny runde med tett sanddis på Kanariøyene i julen

Svevestøvet var minst tre ganger tykkere enn grenseverdiene fra Verdens helseorganisasjon i går

Mye støvforurensing på Kanariøyene i 2017

Det har blitt mindre luftforurensing med sandstøv fra Sahara siden 1980-årene

Meteorolog hevder at Kanariøyenes klima vil forandre seg til det verre

Utrolig satellittbilde av sandsky over Kanariøyene 28 februar 2018

Fantastisk Nasa-video viser samspill mellom calima-svevestøv og stormer.

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Sanddisfenomenet på Kanariøyene

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara.

Begrepet calima brukes når det er en redusert sikt til under fem kilometer sammenfallende med en relativ fuktighet på mindre enn 70 prosent samtidig, skriver det statlige værinstituttet Aemet i sin terminologimanual.

Klikk her for å se calimabilder

Calima fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy. 

Sandstøvet gjør at sikten kan bli nedsatt, og støvet legger seg over alt.

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

PM10 er partikler med en diameter som er mindre en 10 mikrometer, PM2,5 er mindre enn 2,5 mikrometer.

Verdens helseorganisasjon har satt en grense på 50 mikrogram i døgngjennomsnitt for PM10 og 25 mikrogram for PM2,5.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Helsepåvirkning

Sandartiklene kan gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer.

Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

PM1 er farligst fordi de trenger ned i det dypeste av lungene, hvor et betydelig antall passerer gjennom cellemembranen og går inn i blodet, ifølge WHO.

De kan skade de indre veggene av arteriene, trenger inn i vevet i det kardiovaskulære systemet, og kan potensielt spre seg til store organer, inkludert hjernen, hjertet, leveren og det endokrine systemet.

I verste fall kan PM1 bidra til dødelige sykdommer som hjerteinfarkt, lungekreft, demens, emfysem, ødem og annen alvorlig sykdom, som fører til for tidlig død.

PM1-nivåer overvåkes ikke av WHO, kun PM2,5 og PM10, og det er ikke fastsatt grenseverdier for PM1.

Slik beskrives helseeffektene for PM2,5 på nettsidene til World Air Quality Index Project:

51 -100: Moderat.

Luftkvaliteten er akseptabel. For enkelte typer luftforurensninger kan det imidlertid være moderate helseproblemer for et svært lite antall mennesker som er uvanlig følsomme for luftforurensning. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer som astma, bør begrense langvarig utendørs anstrengelse.

101-150: Usunt for følsomme grupper.

Folk i sensitive grupper kan oppleve helsepåvirkninger. De fleste blir sannsynligvis ikke påvirket. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

151-200: Usunt.

Alle kan begynne å oppleve helsepåvirkninger. Folk i sensitive grupper kan oppleve mer alvorlige helseeffekter. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå langvarige utendørs anstrengelser. Alle andre, spesielt barn, bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

201-300: Svært usunt.

Helsevarsler blir utstedt av myndighetene. Hele befolkningen vil sannsynligvis bli påvirket. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå all utendørs anstrengelse. Alle andre, spesielt barn, bør begrense utendørs anstrengelser.

300+: Farlig.

Helsevarsler blir utstedt. Alle kan oppleve mer alvorlige helseeffekter Alle bør unngå all utendørs anstrengelse.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig. 

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg oss på Facebook!

ANNONSE
ANNONSER