ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. NOVEMBER 2018
Hywind Scotland – verdens første flytende vindkraftpark, drevet av Equinor (tidligere Statoil). Gran Canaria kan få en lignende vindpark som blir betydelig større. Foto: Øyvind Gravås / Woldcam / Equinor

Gran Canaria kan få verdens største park for flytende vindkraft

Regionsregjeringen på Kanariøyene kunngjorde i går, onsdag, planer om å etablere verdens største flytende vindkraftpark på Gran Canaria. Equinor viser interesse for å utvikle og drive parken.

ANNONSE

Planen er at parken skal ha 200 megawatt installert kraft og skal være på plass i 2025, skriver nyhetsbyrået Efe.

 – Vi tar dette på alvor, det er ikke en drøm, det er virkelighet, og det begynner å bli håndgripelig, sa Kanariøyenes industriminister, Pedro Ortega, under en presentasjon på onsdag.

Kraftforsyning og testing

100 megawatt skal brukes til strømforsyning og 100 megawatt til testing og utvikling av havvindkraft, sa Ortega under presentasjonen. Vindparken blir 130 kvadratkilometer stor.

Representanter fra det norske oljeselskapet Equinor var til stede på presentasjonen, og skal ha vist interesse for å drive vindkraftparken. Equinor driver verdens første flytende park for havvindkraft, Hywind i Skottland, som er på 30 megawatt.

Selskapet ønsker angivelig å gjenskape Hywind-modellen på Gran Canaria. En japansk vindkraftorganisasjon skal også være interessert, ifølge avisen ABC.

Spanias første og eneste flytende havvindturbin ble installert ved østkysten av Gran Canaria i juni. Den planlagte vindkraftparken skal ligge ved sørøstsiden av øya, seks kilometer fra Juan Grande.

Høy utbyggingstakt

Kanariøyene har i dag 390 megawatt installert vindkraft, dobbelt så mye som for tre år siden. De neste sju årene skal det nærmere 1000 megawatt til på plass, 635 megawatt på land og 310 megawatt til havs.

Universitetet i Las Palmas har beregnet at en slik vindkraftpark har en levetid på 20 år. I byggefasen kan det gi arbeid til 1300 mennesker direkte og 700 indirekte, og i driftsfasen 200 mennesker.

Vindparken kan bidra med 950 millioner euro til Spanias bruttonasjonalprodukt, hovedsakelig på Gran Canaria, viser de økonomiske analysene fra universitetet.

Les også

Trebent, flytende vindturbin skal testes på Kanariøyene

Spanias første havvindturbin slepes nå fra Arinaga til Jinámar-kysten på Gran Canaria

Vindkraft dekker nå strømbehovet til 43 prosent av boligene på Kanariøyene

Nesten 100 prosent av strømforbruket på El Hierro kom fra fornybar energi i juli

Unik vindturbin skal installeres i havet ved Gran Canaria i juni

Kanariøyene får tre testområder for havvindkraft

Skal bygge teleskoptårn for store havvindturbiner på Gran Canaria

Gran Canaria får Spanias første offshore vindkraftanlegg

Vil installere store, flytende vindturbiner ved sørkysten av Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER