ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 24. SEPTEMBER 2017
Av vegetasjon som er rammet av brannen denne uken, er en tredel furutrær og to tredeler kastanjetrær, busker og gress. Foto: GES / 112 Canarias
Av vegetasjon som er rammet av brannen denne uken, er en tredel furutrær og to tredeler kastanjetrær, busker og gress. Foto: GES / 112 Canarias

Gran Canaria har vært rammet av 811 skogbranner siden 2000

Skogbrannen på Gran Canaria blusset opp igjen Camaretas-sonen klokken 5.30 i dag tidlig, men var under kontroll en time senere. Siden år 2000 har det ikke vært et eneste år uten skogbranner på Gran Canaria, viser statistikk fra Istac, Kanariøyenes statistiske institutt.

ANNONSE

Fra januar 2000 til nå har det vært 811 skogbranner, og da er ikke mindre branner som raskt har blitt kvalt inkludert, bare de som er store nok til å bli erklært for skogbranner av myndighetene.

Tre døgn uten kontroll

Den siste brannen, som brannteknikere kaller en "sulten brann" og nå er under kontroll men fortsatt ikke helt slukket, spredde seg over 2800 hektar og brant ukontrollert fra 20. til 23. september i år. Det tilsvarer omtrent 2800 fotballbaner.

Et menneskeliv gikk tapt, og det materielle skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Ifølge øyrådets teknikere kunne den ha spredd seg over opptil 14.000 hektar hvis den ikke hadde kommet under kontroll.

Det som er kjent av materielle skader på bygninger er at 17 rom og bassengområdet på det statlig eide paradorhotellet i Cruz de Tejeda, nær brannens arnested, og en restaurant samme sted ble ødelagt. Mirakuløst nok klarte et annet, lite hotell på samme sted, Rural Hotel El Refugio, seg helt uten skader.

Det er også kjent at flere dyr har omkommet i brannen, men det er ukjent hvor mange. Mange  har også blitt skadet, og det jobbes fortsatt med å fange inn husdyr som har rømt.

I dagene som kommer vil skadeomfanget kartlegges, og vi får forhåpentligvis også svar på hva som forårsaket brannen. Øyrådets president, Antonio Morales, utelukker ikke at det kan bli erklært katastrofeområde for å få kanalisert midler til å erstatte skadene og reparere det som må repareres.

Over 20.000 hektar

Fra 2000 til 2015 ble det svidd av over 20.000 hektar skog, busker og gress av Gran Canarias 156.000 hektar store overflate, skriver avisen La Provincia.

63.000 hektar et rammet av brann på alle Kanariøyene samlet.

Også i fjor gikk et menneskeliv tapt i en stor skogbrann på øya La Palma som ble startet av en ung tysk mann som holdt til i et skogsområde og skulle brenne toalettpapir. Han ble dømt til tre og et halvt år i fengsel.

I juli 2007 inntraff den største og mest ødeleggende brannen på Kanariøyene. Den startet i Pajonales i Tejeda kommune, herjet i tre døgn og spredde seg over 18.972 hektar.

De materielle skadene var enorme, men heldigvis gikk ingen liv tapt.

Rettssak pågår nå

Rettssaken etter denne brannen startet ikke før på mandag denne uken, tre dager før den siste brannen. På tiltalebenken sitter en mann som jobbet som skogvokter sommeren 2007 og tente på for å vise at det var behov for ham i stillingen, som var av begrenset varighet.

Med en eneste fyrstikk og litt tørr vegetasjon satte han i gang brannen, kom det frem i rettssaken. Mannen har tilstått at han tente på.

Etter å ha anlagt brannen, dro han til Tejeda og varslet. Dermed ble han en helt frem til det etter kort tid ble avdekket at han var brannstifteren.

Dom er ikke avlagt i rettsaken. Skyldspørsmålet er avklart, nå er det straff og erstatningsstørrelsen som gjenstår å slå fast. Aktor krever åtte og et halvt års fengselsstraff, noe den tiltalte har sagt at han aksepterer.

Småbranner vil blusse opp i dagen fremover

Det er fortsatt noen varme steder med flammer og oppflamming i de brannrammede fjellområdene på Gran Canaria, noe som er normalt etter en slik brann, ifølge en Twitter-melding fra øyrådet.

Denne situasjonen kommer til å fortsette de kommende dagene, ifølge øyrådets brannteknikere. Myndighetene fraråder fortsatt folk å bevege seg inn i de brannrammede områdene på grunn av faren for fallende trær og steinras.

80 personer fortsetter i dag med etterslukking og overvåking. Brannen har herjet i kommunene San Mateo, San Bartolomé de Tirajana, Valsequillo, Agüimes, Santa Lucía, Ingenio, Valleseco og Telde.

Les også

Skogbrannen på Gran Canaria er under kontroll

Nesten uforandret status for skogbrannen på Gran Canaria

Skogbrannen på Gran Canaria er i kveld stabilisert, men ikke under kontroll

Kvinnen som døde i skogbrannen skal ha varslet naboene før hun omkom

Svensk kvinne skal ha omkommet i skogbrann på Gran Canaria

Skogbrannen på Gran Canaria har blusset opp igjen - svensk kvinne savnet

Brannen på Gran Canaria skal være stabilisert

Brannen på Gran Canaria er fortsatt ikke under kontroll

Se film av brannen fra luften.

Nesten 800 brannevakuerte på Gran Canaria

Hotell og 2000 hektar berørt av skogbrannen på Gran Canaria

Flyktet til fots fra skogbrannen i Tejeda

En storbrann har brutt ut i Tejeda på Gran Canaria

Nå starter rettssaken etter den store skogbrannen på Gran Canaria for ti år siden

Ung tysker dømt til tre og et halvt års fengsel for brannstifting på La Palma

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

 • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
 • Tenerife (2007): 16.820 hektar
 • Tenerife (2012): 6512 hektar
 • La Palma (2016): 4864 hektar
 • La Palma (2000): 3912 hektar
 • La Palma (2009): 3464 hektar
 • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
 • La Gomera (2012): 2676 hektar
 • La Palma (2012): 2028 hektar
 • La Palma (2005): 1890 hektar
 • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

ANNONSE

Musikk- og kulturfestival i Santa Brígida

26.04.2019 12:00 - 27.04.2019 22:00

Festival de Música y Cultura Amazigh, en musikk og kulturfestival i bydelen La Atalaya i Santa Brígida
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE