Forbes magasin gir svært positiv omtale av viner fra Kanariøyene

Under tittelen Why The Vines And Wines Of The Canary Islands Will Twist Your Head With Surprise skriver den amerikanske journalisten Tom Mullen en svært positiv omtale av vin fra Kanariøyene på Forbes.com.

Malpei Malvasia Volcanica, et eksempel på en ypperlig, kanarisk vin. Foto: Malpei

Mullen har besøkt Tenerife og Lanzarote i april for å gjøre seg bedre kjent med vinene derfra.

Han nevner at millioner av liter med viner fra Kanariøyene ble sendt til London i det 15. århundret og at kanariske viner er nevnt av Shakespeare i tre av hans scenespill.

Dessuten at USAs president George Washington fikk tilsendt kanarisk vin hjem til USA og at Thomas Jefferson hadde vin fra Tenerife i sin vinkjeller.

Bisarre og vakre vinfelt

Mullen skriver om bisarre og vakre vinfelt med vinranker i fordypninger romkretset av små steinmurer på Lanzarote, og om uvanlig elegante viner.

Han beskriver hvordan vulkansk aske ligger som et dekke som holder på jordens fuktighet og beskytter mot erosjon og fordamping, samt fanger solvarmen og holder på den. Ypperlige forhold for dyrking av vindruer.

På Tenerife fant han et system med opptil 25 meter lange, horisontale vinranker med tykke stammer.

Unngikk vindruepesten

Pesten som tok knekken på Europas vinranker på 1800-tallet (phylloxera) aldri kom til Kanariøyene, slik at de gamle vinrankene er intakt, blant annet med druesortene Gual, Marmajuelo, Listán Negro og Vijariego Negro.

Hvite viner dominerer på Kanariøyene. Disse er ofte overdådige og fyldige, noen ganger med hint av sitron, skriver mat- og vinsskribenten.

Røde viner har ofte et burgundisk hint av pepper og kompleks mørke, skinn, mokka, svart frukt, karamell og til og med diesel skriver han videre.

Druene som dominerer

Hvite:

  • Mange lyse hvite viner går godt til lokal geitost og sjømat.
  • Malvasîa Volcánica og Malvasîa Aromática. Den første fins først og fremst på Lanzarote, mens den andre dominerer på øyene La Palma og Tenerife. Disse har sitronsyre og blomsteraromaer.
  • Listán Blanco (Palomino). Relativt høy i alkoholgehalt og ikke veldig aromatisk. Rund, fyldig og sitron.
  • Muscatel. Fins på alle Kanariøyene som produserer viner; søt og blomstret.
  • Diego. Inneholder svært milde aromaer av eple og floraler. Syrlighet gir kompleksitet.

Røde: