ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. JULI 2016
Slik ser Tauro-stranden ut nå. Tidligere var det svart sand dekket med stein. Uavklarte eierforhold for bygningene til venstre er bakgrunnen for at kystverksjefen ble avsatt. Foto: Anfi

Flere skjær i sjøen for den nye sandstranden på Gran Canaria

Direktøren for kystverket på Kanariøyene skal ha unnlatt å informere om at det manglet en avklaring for private eiendommer på Tauro-stranden før det ble gitt klarsignal til utbyggingen.

ANNONSE

En av kystverkets teknikere skal ha påpekt dette i en rapport, men kystverksjefen skal ha latt være å bringe informasjonen videre, skriver avisen La Provincia.

Ble advart

Generaldirektoratet for offentlige, maritime landområder skal i en rapport så sent som i april i år ha advart kystsjefen om at byggingen ikke kunne starte før de uavklarte tomteforholdene var avklart.

Kystverksjefen ga imidlertid angivelig beskjed om at alt var avklart, og forrige uke ble han avsatt på grunn av dette etter at politiet avdekket saken under en etterforskning.

Private eiendommer skulle vært kjøpt opp

70 000 tonn sand fra Sahara er lagt på stranden, og den nye utgaven av Playa Tauro skal etter planen åpne for publikum i august.

Bildeserie: Playa de Tauro i forandring

Byggetillatelsen er angivelig gitt på grunnlag av fullt eierskap av den 3811 kvadratmeter store strandtomten. Forholdet med de private eiendommene på stranden, hvor det blant annet ligger en populær bar, er imidlertid ikke avklart ennå, ifølge avisa La Provincia.

Det skal være en av grunnene til at kystverksjefen ble avsatt.

Disse eiendommene er angivelig ikke ennå kjøpt opp av utbyggerne, som er det norsk-kanariske selskapet Anfi Tauro SL.

Miljøklage førte til etterforskning

Uregelmessighetene kom frem etter at Guardia Civils natur- og miljøavdeling Seprona startet en etterforskning av strandutbyggingen på grunnlag av et annet forhold:

Miljøorganisasjonen Ben Magec hevder at leggingen av sand fra Sahara kan påvirkede kystområder like i nærheten som er definert som særskilt beskyttet sone, "Franja Marina de Mogan".

Denne negative påvirkningen kunne blitt motvirket ved å legge ut barrierer i havet mens sanden ble fylt på, ifølge Ben Magec, men dette ble ikke gjort.

De mener at en sårbar og beskyttet art av sjøgress (Cymodocea nodosa) har blitt påvirket av turbiditeten som oppsto under leggingen av sanden.

Byggelisens gikk ut i 2013

Det er imidlertid ikke bare uavklarte tomteforhold og mulige negative miljøkonsekvenser som står i veien for strandutbyggingen og eventuelt kan innebære at straffbare forhold blir avslørt.

Etterforskningen skal også ha avdekket at Mogan kommune har gjort feil når det ble gitt tillatelse til byggingen av strandpromenaden.

Tillatelsen ble gitt i 2011, og var gitt under betingelsen av at arbeidet startet i løpet av to år og hadde en byggetid på maksimalt elleve måneder. Hvis ikke, skulle lisensen trekkes tilbake.

Byggingen av sandstranden ble imidlertid ikke startet i 2013, men først i 2015. Etter kort tid stoppet gravearbeidet på grunn av en klage på manglende sikring av byggeområdet.

Først i mai 2016 begynte leggingen av sand, og leggingen ble ferdig i juli.

Anmeldt til miljøkontoret

Opposisjonspartiet Nueva Canarias i Mogan kommune, Isabel Santiago, leverte på onsdag en anmeldelse til Gran Canarias miljøkontor i Las Palmas på at byggetillatelsen hadde gått ut, og ber aktor om å etterforske saken, skriver avisen Canarias Ahora.

Santiago påpeker angivelig at både den forrige ordføreren i Mogan, Francisco González, og den sittende ordføreren, Onalia Bueno, har begått feil når de har latt byggingen starte og ikke startet en ny prosess etter at lisenstiden gikk ut.

Klarsignal fra kommunen til bygging av strandpromenaden skal ha blitt gitt 13. mai i år.

Santiago påstår angivelig at dette er et klart forsøk fra Bueno på å omgå det faktum at lisensavtalen var utløpt og de administrative prosessene som medgår av dette for å beskytte forretningsinteresser.

Seprona etterforsker også regionsregjeringen på Kanariøyene og øyrådet på Gran Canaria for eventuelle irregulariteter knyttet i prosessen med å gi byggetillatelse.

Vil ha stopp i arbeidet

Ben Magec krever på fredag fra kystverket og miljødepartementet en umiddelbar stopp i arbeidet med Playa Tauro.

Organisasjonen anser at uregelmessighetene er svært alvorlige, og peker på at det er en overhengende fare for at den offentlige administrasjonens agerende har vært til fordel for private interesser og til ulempe for offentlige interesser.

Organisasjonen krever også og at alle planlagte utbygginger i kystområder på Kanariøyene fryses og gjennomgås på nytt, i lys av avsløringene. 

Les også

Etterforsker lovligheten av Playa Anfi Tauro-utbyggingen

Vil bygge flere sandstrender sørvest på Gran Canaria

Gran Canarias nye sandstrand er ferdig

Protester mot bruk av Sahara-sand på Gran Canaria

Miljøorganisasjon går ut mot strandbygging sør på Gran Canaria

Ny norsk seier i høyesterett mot timeshare-selskap på Gran Canaria

Mister konsesjonen på å drive Anfi-stranden

Områdeplan for marina og promenade i Tauro er godkjent

Lykkesmeden Bjørn Lyng

Trøbbel i timeshare-paradis 

Norsk kvinne fikk endelig timeshare-oppgjøret hun har ventet på så lenge

Mange selskap bryter fortsatt EUs timeshare-direktiv

– Hvor dum kan en bli? tenkte Tor Didriksen og kjøpte timeshare

Raser mot timeshare-selskaper på Gran Canaria

Advokat hevder at timeshare-selskap prøver å kutte erstatninger til null

Høyesterettsdom gir avkortet erstatning til timehare-kunder

Timeshare-gigant må punge ut 

100 000 timeshare-kontrakter i Europa kan være ulovlige

Kanariøyene er på klagetoppen for timeshare og ferieklubber

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER