ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. SEPTEMBER 2019
Slike langkanoer (cayuco) brukes til å frakte flyktninger og migranter fra Mauritania til Kanariøyene. Foto: Guardia Civil

Flere båtflyktninger ankom Gran Canaria i natt, og titusener står på vent

Den syvende småbåten siden fredag med flyktninger og migranter ankom Kanariøyene i dag tidlig. I en by i Mauritannia sitter 10 000 og venter på å få reise.

En småbåt med flyktninger og migranter kom inn til sørsiden av Gran Canaria i natt, skriver nødsentralen i en Twitter-melding i dag tidlig.

Båten ble møtt av en båt fra sjøredningstjenesten og tatt inn til havnen i Arguineguin. De seks passasjerene som var med båten fikk en helssjekk av Røde Kors etter ankomsten.

Siden fredag har minst 113 migranter og flyktninger ankommet i sju småbåter, og hittil i år er antallet langt over 700 personer.

Patera, cayuco og gummibåt

Flyktninger og migranter reiser den farefulle sjøveien fra Afrika i overfylte, åpne trebåter av  patera-typen, gummibåter eller langkanoer (cayuco).

Pateraer og gummibåter kommer for det meste fra Vest-Sahara og Marokko.

Cayucoer frakter flyktninger og migranter fra Maurtitania, og de største kan ta over 100 passasjerer hvis de stappes fulle.

Langt færre cayucoer nå for tiden

De siste par årene har de fleste cayucoene blitt stanset ved Mauritania-kysten på grunn av effektiv grensekontroll og kontroll på land.

Søndag morgen var den første cayucoen på mange måneder kommet langt på vei mot Gran Canaria med 39 passasjerer.

Den ble møtt ute på åpent hav av sjøredningstjenesten. De kom inn til Arguineguin havn i går ettermiddag.

10 000 venter i Nuadibu

Byen Nuadibú i Mauritania er et av de første stoppestedene på veien for afrikanere som ønsker å krysse over til Kanariøyene.

Der sitter 10 000 flyktninger og migranter på vent, ifølge FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR). De fleste har vært der i minst ett år, skriver nyhetsbyrået Efe.

Disse menneskene kommer fra land som Mali, Guinea, Senegal, Nigeria og Elfenbenskysten, rapporterer UNHCR. Tre av fire er menn.

De fleste har vært tvunget til å forlate sine hjemland av frykt for forfølgelse, vold og av økonomiske årsaker (20 prosent), ifølge en spørreundersøkelse UNHCR har fått gjennomført.

Titusener kom under Kanariøyenes flyktningkrise

Da det var flykningkrise på Kanariøyene i 2005-2007 med opptil flere titusener som ankom per år, kom det mange cayucoer fra Maurtiania.

Effektiv grensekontroll langs kysten og på land fikk nesten helt stopp på ankomsten av båter fra Mauritannia.

De fleste som ankommer Kanariøyene i disse dager, kommer i pateraer og gummibåter fra Vest-Sahara og Marokko, og de fleste er fra Maghreb-regionen.

Sjeldent med over 1000 per år

I Vest-Afrika og Marokko er det også etablert god kontroll langs kysten og på land med blant annet politisamarbeid med spansk politi.

Det har ført til at antallet migranter og flyktninger som ankommer Kanariøyene sjøveien har vært sterkt redusert og bare unntaksvis har kommet opp i over 1000 de siste årene.

I år har det vært n økning på 28l6 prosent til og med august fra samme periode i fjor.

Les også

Tre småbåter med flyktninger og migranter ankom Gran Canaria og Lanzarote fra Afrika lørdag og natt til søndag

Småbåt nummer to med flyktninger og migranter fra Afrika har ankommet Lanzarote i dag

Småbåt fra Afrika med cirka 20 migranter og flyktninger ankom Lanzarote i natt.

Småbåt med 15 migranter og flyktninger ankom Gran Canaria i går

Småbåt med 24 migranter og flyktninger oppdaget sør for Gran Canaria

Økning i antallet båtflyktninger på Kanariøyene i år

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER