ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 28. JULI 2017 - SIST ENDRET 01. AUGUST 2017
Utleie av ferieboliger utgjør en stadig større del av turismeøkonomien. Foto: Hugo Ryvik
Utleie av ferieboliger utgjør en stadig større del av turismeøkonomien. Foto: Hugo Ryvik

Ferieboligturister bruker 1.000 euro mer enn hotellturister på reisemålet

Utleieportalen Homeaways barometer for leie av feriehus i Spania viser at turister som bor i ferieboliger legger igjen mye mer penger på reisemålet enn det hotellgjester gjør.

Lägenhetsturister spenderar 1.000 euro mer än hotellturister på destinationen

ANNONSE

Ferieboligturistene brukte i fjor i gjennomsnitt 2.346 euro i løpet av oppholdet, og hotellgjestene 1.339 euro. Forskjellen er på 1.007 euro.

Bruker mye mer utenfor bostedet

De som bodde i feriebolig brukte i snitt 533 euro på leie av boligen, mens de som bodde på hotell brukt 417 euro på hotelloppholdet – det at ferieboliger kommer dyrere ut kan forklares med at hotelloppholdene i gjennomsnitt er kortere og at ferieboliger i gjennomsnitt har plass til flere gjester.

Ferieboligturistene brukte også 1.903 euro på andre ting på feriemålet, slik som mat og fornøyelser. Hotellgjestene bruker bare 923 euro i tillegg til hotellkostnaden.

Undersøkelsen viser tydelig at ferieboliger kan være betydelig mer lønnsomt for lokaløkonomien på turiststeder enn hoteller, selv om man må ta i betraktning at Homeaways egeninteresse ligger på ferieboligsiden.

Hvis utleierne av ferieboligene også betaler skatt, er det mye positivt å hente for den offentlige økonomien.

2015-tall for Kanariøyene

Tall for 2016 for Kanariøyene fins ikke ennå, men for 2015 ble det laget barometer i fjor for Kanariøyene og Balearene som viser at ferieboliger genererte en omsetning lokalt på 1.494 millioner euro i 2014 og 2015 på Kanariøyene, hvorav 1.163 millioner ble brukt på andre ting enn leien.

Det var i 2015 121.000 sengeplasser i ferieboliger på Kanariøyene på utleiemarkedet, og så godt som ingen utleieboliger var registrerte hos myndighetene for slik utleie. Det var heller ikke mulig, i og med at en lov som regulerer utleie først kom i mai 2015.

De siste tallene fra de regionale myndighetene viser at det i år nærmer seg 130.000 sengeplasser i ferieboliger på Kanariøyene.

Fortsatt er det bare cirka ti prosent av ferieboligene som er registrert som Vivienda vacacional (feriebolig), og kan leie ut på lovlig vis. At det er så få, kan henge sammen med at loven om ferieboligutleie er under revidering - et nytt utkast til lovtekst skal komme i år.

Stor økning for ferieboliger i fjor

Homeaways barometer viser at ferieboliger ble valgt av i 22 millioner tilfeller i fjor i Spania, 4,5 millioner flere enn året før. Årets barometer fra Homeaway ble presentert i juli.

Homeaway er verdens nest største utleieformidler av ferieboliger på internett etter Airbnb, og har en forskningsgruppe som lager utleiebarometrene. Det er også laget slike barometer for Kanariøyene og Balearene, de foreløpig siste for 2015.

Det nye barometeret for hele Spania viser også at dette overnattingsalternativet har økt sin andel i forhold til tradisjonelle alternativer som hotell. De siste to årene har ferieboliger økt fra en andel på 27 til 33 prosent.

Lengre opphold og flere gjester

Studien viser også at ferieboligturistene har lengre opphold enn hotellturistene.

I gjennomsnitt bor opptil 4,1 gjester i ferieboligene og 2,8 prosent i hotellrom.

Over halvparten av ferieboligleierne er familier. Par utgjør 28 prosent og vennegrupper 19 prosent.

På hotellene er over halvparten av gjestene par, og familier utgjør en tredel.

Ferieboliggjester er mer fleksible enn hotellgjester når det gjelder plasseringen av overnattingsstedet, det vil si avstanden til strender, restauranter og utesteder, butikker og fornøyelser.

76 prosent av ferieboliggjestene ønsker å ha interessepunktene innenfor 20 minutters avstand, og 83 prosent av hotellgjestene.

Flere brukeranmeldelser

Brukeranmeldelsene er flere for ferieboliger enn hoteller, og overstiger i begge tilfeller fire av fem poeng i gjennomsnitt. Positive kommentarer for ferieboliger har økt fra 35 prosent i 2015 til 43 prosent i fjor. Hotellene har fått en økning på fire poeng til 35 prosent.

Nesten 14 milliarder euro

Privat utleie av ferieboliger er i sterk vekst og er et kontroversielt tema som diskuteres heftig i Spania og på Kanariøyene, med nye lover eller lovforslag i flere regioner som skal regulere utleien.

Et av problemene er at det kan presse opp prisnivået for både leie og kjøp av faste boliger, et annet at det kan bli mangel på faste boliger i en del områder fordi eierne heller vil leie ut til turister, noe de tjener mye mer på. Dessuten ser hotellindustrien det som urettferdig konkurranse.

Ifølge rapporten ble det brukt 13.944 millioner euro på leie av ferieboliger i Spania i 2016, 2.824 millioner mer enn i 2015.

Les også

ANNONSE

Skandinavisk dansegalla i Puerto Rico, Gran Canaria

21.01.2019 17:00 - 23.01.2019 17:00

MUSIKK: Terjes dansegalla Gran Canaria med norske og svenske danseband i Tango Dansebaren, Puerto Rico.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE