ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 04. JANUAR 2018
Bildet viser calima (den brune skyen) over Kanariøyene og orkanen Ophelia, som hadde et svært uvanlig bevegelsesmønster og kom nærmere Kanariøyene enn noen orkaner tidligere har gjort. Foto: Skjermdump fra Nasa-videoen

Fantastisk Nasa-video viser samspill mellom calima-svevestøv og stormer

Nasa har publisert en ny video som viser hvordan sandpartikler fra Sahara (calima) og andre aerosoler beveget seg over Kanariøyene og Atlanterhavet i 2017, og samspillet det har med stormer.

ANNONSE

I 2017 var det uvanlig mange og tette calimaer på Kanariøyene. I perioder ble solen formørket over Kanariøyene av svevestøvet fra Sahara.

Nasas nye video følger sand som ble blåst ut over Atlanterhavet i løpet av 2017 og hvordan forskjellige stormsenter beveger seg og påvirker sanddisen. Den følger også havsalt i luften og røyk fra branner.

Klikk her for å se videoen

Videoen viser at sandstøvet blir, i motsetning til havsalt, fjernet fra luftlagene av stormsentrene i Atlanterhavet.

Når sandskyene kommer inn over Karibene blir de vanligvis vasket ut av regn eller løses opp i vindene. Støvpartiklene kapsles inn i vanndråpene.

Ny kunnskap gir bedre simuleringer

Videovisualiseringen er bygd på data fra Nasas satellitter. Matematiske modeller i kombinasjon med datasimuleringer gjør det mulig for forskerne å studere fysiske prosesser i atmosfæren.

Ny kunnskap, større datakraft og bedre matematiske modeller gjør at forskere kan analysere, beregne og simulere luftforurensinger og værfenomener stadig bedre.

Lenker

Lær mer om dette på nettsidene til Nasas konferanse Supercomputing 2017

Fakta om calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

Les også

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Calimavarsling

Barcelona Dust Forecast Center har ansvaret for å overvåke og varsle om støv i Nord-Afrika og Europa.

Calimamodellen Skyron er utviklet av universitetet i Athen, og animerer utviklingen av calimaen de nærmeste 120 dagene.

ANNONSE
ANNONSER