Et besøkssenter for verdensarven Risco Caido skal åpnes neste uke

Risco Caido og fjellområdet Montanas Sagrados i Artenara kommumne nordvest oå Gran Canaria ble på mandag utnevnt til Unesco verdensarv På lørdag skal et besøkssenter for Risco Caido offentlig åpnes i Arenara sentrum. 

Risco Caido er ringet inn på kartet. Ill: Artenara kommune

Senteret skal i første omgang åpnes uten en kopi i full størrelse av hovedattraksjonen, Risco Caidos hule nummer seks, skriver avisen Canarias 7.

Denne modellen skal angivelig komme på plass i november, og skal gi besøkerne muligheten til å beundre hulen uten å oppsøke originalen, som ligger i et bratt og vanskelig tilgjengelig område.

Det er svært begrenset tilgang for publikum til de ekte hulene, kun noen få arrangerte besøk med guide, og veien til Barranco Honda, hvor hulene ligger, er svært dårlig. Risco Caido er stengt frem til desember på grunn av pågående arbeid.,

Selskapet Tragsa har fått kontrakt på å drive besøkssenteret.

Et større besøkssenter med resepsjon,museum, kafeteria og andre fasiliteter skal også bygges for Risco Caido og Montanas Sagradas. det kreves det en tomt på minst 8000 kvadratmeter.

Øyrådet er nå angivelig i en fase der ulike tomter i Artenara og nabokommunen Tejeda vurderes.

Risco Caido ligger  nær Barranco Hondo,  representerer urbefolkningens Amazigh-kultur, og består av 21 grotter s.

Det er blant annet en unik hule (hulr nummrt seks), oppdaget i 1996, med kuppelformet tak og helleristninger. Denne hulen har fungert som tempel og til astronomiske observasjoner for urbefolkningen, og spilte en viktig rolle under sommersolverv.

Sollyset slipper da inn gjennom en åpning og beveger seg over helleristningene slik at der blir et slags bildespill.