ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. DESEMBER 2017 - SIST ENDRET 03. MAI 2022
Slik blir Chira-Soria-kraftverket. Ned til kysten av Arguineguin skal det legges en rørlinje til et avsaltingsanlegg for sjøvann. 1. Reservoar for sjøvann. 2. Avsaltingsanlegg. 3. og 6. Kraftlinje til avsaltingsanlegg. 4. Rør for avsaltet vann. Over grønnmerkingen blir det tursti. 5. Pumpestasjon. 7. Soria-dammen. 8. og 9. Kraftstasjon og turbiner (i fjellhuler) og kontrollsentral. 10. Kraftlinje 220 kV til hovednettet. 11. Vannkrets mellom reservoarene. 12. Chira-dammen. Stiplede linjer markerer installasjoner under marken. Ill: REE / Canariajournalen.no

Nå går konstruksjonen av Gran Canarias vind- og vannkraftverk ut på anbud

Det offentlig eide energiselskapet Red Eléctrica de España legger ut det første anbudet for konstruksjonen av Chira-Soria-kraftverket, et kombinert vind- og vannkraftverk sør på Gran Canaria.

ANNONSE

Anbudet gjelder byggeledelse, anleggsteknisk konstruksjon og teknisk assistanse, og lyses ut nasjonalt og internasjonalt, skriver Red Eléctrica de España (REE) i en pressemelding.

Kan stå ferdig i 2022

Den økonomiske rammen er på ti millioner euro, og kontrakten skal tildeles i april-mai 2018. Byggetiden for kraftverket er beregnet til fem og et halvt år.

Anlegget er et såkalt pumpekraftverk der vann ledes fra Chira-dammen på 875 meters høyde til Soria-dammen på 630 meters høyde gjennom turbiner som produserer elektrisk kraft.

Når det blåser, er det vindturbiner som skal produserer kraften. Overskuddskraft fra vindturbinene i perioder med lite kraftuttak skal brukes til å pumpe vannet tilbake fra den nedre til den øvre dammen.

Vannreservoaret blir dermed et energilager for vindkraften.

Rørledning til avsaltingsanlegg

Det er avsaltet sjøvann som skal brukes i kraftverkets reservoarer.

Et avsaltingsanlegg nede ved havet i Arguineguin-området skal knyttes til kraftverket med en 20 kilometer lang rørledning.

Skal dekke 36 prosent av kraftbehovet

Kraftverket får en installert kapasitet på 200 megawatt og skal produsere nok kraft til å dekke 36 prosent av det totale kraftbehovet på Gran Canaria.

Totalbudsjetter er på drøyt 320 millioner euro. Prosjektet har vært på bordet i mange år, og byggestarten er kraftig forskjøvet etter flere forsinkelser opp gjennom årene.

Gir jobb til 2000 mennesker

Cirka 2000 personer vil være i arbeid i byggetiden.

En 2,8 kilometer lang anleggsvei skal bygges i Filipinas-området for at anleggstrafikken skal forstyrre innbyggerne i San Bartolomé de Tirajana og Mogan kommune minst mulig.

Et tilsvarende kraftverk i betydelig mindre skala ble bygd som et pionerprosjekt på El Hierro, og satt i drift sommeren 2014 som det første av sitt slag i verden.

Les også

En ekte folkepresidents plan for en bedre fremtid for Gran Canaria

EKSKLUSIVT INTERVJU: Antonio Morales, president for øyrådet på Gran Canaria, vil jobbe for folket og med folket for en bedre fremtid for innbyggerne. 

Pioneranlegget for vind- og vannkraft på El Hierro gikk 14 millioner i overskudd

Vann- og vindkraftverk på Gran Canaria kan påbegynnes tidlig i 2017

273 tomter skal eksproprieres i turistkommuner sør på Gran Canaria

Gran Canaria skal kutte CO2-utslippene med 40 prosent til 2030

Nytt forsøk på å bygge vann- og vindkraftverk på Gran Canaria

Vann- og vindkraftverket på Gran Canaria kan endelig bli realisert

Gran Canaria kan spare 1,4 milliarder euro på å legge om til fornybar energi

Kanariøyene kan bli karbonnøytrale innen 2050

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER