En halv million kanariere klarer seg ikke i én måned uten inntekt

En av tre innbygger på Kanariøyene, 756 000 mennesker, lever i husholdninger som har høyere utgifter enn inntekter, og nesten en halv million klarer seg ikke i en måned hvis de mister hovedinntekten, viser en ny studie fra Spanias Bank.

Svært mange sliter med dårlig økonomi på Kanariøyene. Foto: Pixabay

210 000 mennesker må låne penger av familie eller venner i løpet av en uke hvis inntekt eller pensjon uteblir. 37 prosent av innbyggerne, det vil si rundt 280.000, har ikke midler til å dekke levekostnadene.

Innbyggerne på Kanariøyene har den mest sårbare økonomien i Spania, ifølge studien, som ser på situasjonen i år 2016. De har også lavest sparekapasitet. 

340 000 kanariere bruker dessuten sparekapital for å klare utgiftene.

Må leve på kreditt

98 000 er tvunget til å dekke utgifter med kredittkort selv om de ikke er i stand til å betale tilbake kreditten før det påløper strafferenter for overskridelse av fristene, eller å utsette betaling av regninger.

14 prosent av befolkningen mellom 18 og 79 år har de siste to årene hatt problemer med å få kreditt. 5 prosent fikk lånesøknader helt avvist av kredittinstitusjoner og banker.

Studien viser også at 35 prosent av kanarierne sparer penger. Gjennomsnittet i Spania ligger på 43 prosent. Bare 16 prosent har en pensjonsplan.

Lave inntekter

Innbyggere på Kanariøyene har også blant de laveste gjennomsnittsinntektene i Spania, 19.749 euro i året, ifølge de siste tallene fra det nasjonale, statistiske instituttet INE.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy, selv om den er tilbake på 2008-nivå, og lå på 20,6 prosent i første kvartal 2018.

Selv om flere er ute i arbeid, er det et stort problem at mange arbeidsplasser er dårlig betalt, midlertidige og usikre, slik at en stor andel av de som er i jobb også har problemer med å få økonomien til å gå rundt.

Tags