ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 31. JULI 2015 - SIST ENDRET 02. AUGUST 2015
Det er brådypt på Kanariøyene, og skumle undervannsstrømmer på flere strender. Dette, sammen med mange strender, lang kystlinje og et stort antall turister, bidrar til at Kanariøyen er på drukningstoppen. Foto: Salvamento Maritimo

Én av fem drukninger i Spania skjer på Kanariøyene

Av 533 drukninger som ble registrert i Spania i 2014, skjedde117, det vil si én av fem, på Kanariøyene.

ANNONSE

På Tenerife var det 60 drukningsulykker i fjor. Gran Canaria hadde 23, Fuerteventura 17, Lanzarote 12, La Palma 2, La Gomera og La Graciosa en hver, og El Hierro ingen, ifølge den spanske livredderforeningen Aetsas.

Mange utlendinger drukner

Et vesentlig antall av de som drukner er utlendinger. I hele Spania var 132 av 533 fra utlandet. Seks av ti utlendinger druknet i havet.

Seks av ti drukningsulykker, det vil si 339, endte med dødsfall. I åtte av ti tilfeller var det menn som druknet.

Midlertidige data fram til 28. juli i år viser at det har vært 319 drukninger med 179 dødsfall i Spania i år. 58 har blitt så skadet at de har blitt innlagt på sykehus.

Færre dødsfall i år

Ifølge data samlet inn for januar-juni i år, publisert på nettsiden Ahogamiento.com, har færre omkommet av drukning i første halvår i år i forhold til i fjor: 124 i år mot 147 i fjor.

Det har imidlertid vært en økning av antallet drukninger uten dødelig utfall: 71 i år mot 53 i fjor.

Statistikken viser også at langt flere kvinner og barn under 14 år har druknet i år i forhold til i fjor. 7 barn druknet i halvårsperioden i fjor, 11 i år.

11 dødsfall på Kanariøyene

På Kanariøyene har det vært 11 drukninger med dødelig utfall i perioden januar-juni i år, og 24 uten dødelig utfall.

Kjører informasjonskampanje

Myndighetene på Kanariøyene kjører i sommer en informasjonskampanje mot drukning med fem forskjellige kortfilmer på fjernsynskanaler.

Filmene viser fem forskjellige farlige situasjoner og hvordan du kan unngå dem, og advarer blant annet mot å ta selfies ved kysten.

En film legger vekt på at badeflaggene må respekteres: Grønt flagg betyr at alt er greit for bading, gult betyr at du må være spesielt forsiktig, og rødt betyr badeforbud.

Nylig ble en mann tvangshentet ut av vannet av politiet på Gran Canaria da han trosset badeforbudet på en strand. Mannen ble ilagt en bot.

En annen film maner foreldre til å holde godt øye med sine barn. En tredje film advarer mot å stupe uti på steder der du ikke er kjent med bunnforholdene.

Det er også en film som advarer mot å leke helt og forsøke å redde folk som er i ferd med å drukne på egen hånd, og dermed risikerer å drukne selv. Den siste filmen er rettet mot fiskere som ignorerer farene ved å fiske når det er opprørt hav.

ANNONSE
ANNONSER