ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 20. AUGUST 2015
Ordføreren i San Bartolome de Tirajana kommune prøver å berolige fastboende og langtidsboende boligeiere i Playa del Ingles og andre turistområder i kommunen. Foto: Anders Gundersen

Demper frykten for begrenset bruk av boliger i turistsoner

Ordføreren i Gran Canarias største turistkommune, San Bartolome de Tirajana, sier at kommunen ikke vil endre reguleringen av boenheter i turistområder.

ANNONSE

Denne uken gikk styrene i flere bofellesskap i Maspalomas ut med informasjon til beboerne om at kommunens nye reguleringsplan kan skape problemer for folk som er fastboende eller langtidsboende i turistområder.

Etter artikler om dette i kanariske aviser, gikk kommunens ordfører, Marco Aurelio Perez, i går ut i pressen for å dempe uroen.

Trenger ikke å overlate boligene

Ordføreren forsikrer at de som har et andre hjem i kommunenes turistområder ikke trenger å frykte at de blir pålagt å begrense egen bruk eller må overlate boenhetene sine til reisearrangører.

Status Quo vil bli opprettholdt, slik det har blitt de siste 50 årene, sier han til nyhetsbyrået Efe. Han understreker at kommunen fortsatt vil tillate en blanding av turistleiligheter og boliger i turistområdene.

Regjeringen gir også forsikringer

Kanariøyenes regjering garanterer også bruk av eiendommer i kommunens turistområder til boligformål, skriver avisa La Provincia i dag.

Begrensningene for bruk skal angivelig bare gjelde foreløpig ubebygde tomter og tomter hvor eksisterende bygninger blir revet.

Planregulering og turismelov

Bakgrunnen for uroen er formuleringer i kommunens nye reguleringsplan, som ligger ute på høring til 25. september, og loven om modernisering av turisme på Kanariøyene, som ble godkjent av regjeringen 15 mai.

I moderniseringsloven er det åpnet for sanksjoner mot eiere av eiendommer i turistområder som ikke bruker disse i samsvar med de begrensingene som følger av plan- og sektorreguleringer eller lover som gjelder.

Bruken skal ifølge loven være i henhold til den klassifiseringen som gjelder i planreguleringen, og den lisensen som ble gitt da bygningen ble bygd.

149 innvendinger hittil

I løpet av mindre enn en måned har det kommet inn 149 innvendinger til den nye reguleringsplanen for San Bartolomé de Tirajana, skriver La Provincia.  

Blant de som reagerer, er styreformannen for eiendommen Monte Rojo i Rocas Rojas-området i San Agustín, Miguel Mesa Fernandez, skriver Canarias 7. Her er det 300 boenheter for fastboende og hjem nummer to midt i en turistsone.

Fernandez skal i dag ha blitt oppsøkt av flere norske, svenske, britiske og tyske boligeiere som alle har det samme spørsmålet: Kan boligene deres bli ekspropriert?

Ifølge Fernandez har to boligsalg i bygningen stoppet opp på grunn av juridiske usikkerheter.

Reguleringsplanen

Ifølge planen skal Playa del Águila, El Oasis og Palmitos Park fortsette å være utelukkende for turisme. Det innebærer at urbaniseringen vil bli overvåket, skriver avisa Maspalomas Ahora.

I Bahía Feliz, San Agustín, Las Burras, Playa del Inglés, Rocas Rojas-La Gloria, Sonneland, Monteleón, Campo Internacional, Campo de Golf og Meloneras tillater planen angivelig en blanding av turisme og bofaste. For de tre sistnevnte er det egne områder for boliger.

Mogan-utspill skaper reaksjoner

I går kom ordføreren i Gran Canarias nest største turistkommune, Mogan, med uttalelser til radiostasjonen SER Canarias om det samme temaet.

Uttalelsene fikk en del nordmenn til å reagere med vantro og irritasjonsmeldinger på sosiale medier etter at Canariajournalen omtalte saken i går.

Ordfører Onalia Bueno sa at hun er for en begrensing av eiernes bruk av boliger som ligger i kommunenes turistområder, og at hun anså en måneds bruk per år som passende. Resten av tiden mener hun eiendommene bør brukes til turisme.

ANNONSE
ANNONSER