ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 28. APRIL 2018
Feriebolig (Vivienda vacacional) til leie i Agüimes, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik
Feriebolig (Vivienda vacacional) til leie i Agüimes, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Debatten om utleie av ferieboliger blusser opp etter forbud i Palma de Mallorca

Palma de Mallorca har som første by i Spania vedtatt et forbud mot utleie av ferieleiligheter. Nå blusser debatten opp igjen på Kanariøyene, hvor en ny lov om slik utleie er under utarbeiding.

ANNONSE

I Palma blir det fra juli av kun lov å leie ut ferieboliger i enfamiliehus, ikke i bygninger med flere boliger, og selv der er det en del begrensninger.

Det fins angivelig 180.000 boliger i Palma i dag, og cirka 23.000 av disse er enfamiliehus, skriver avisen El Pais.

Kan bli trendsettende

Ordfører Antoni Noguera tror at deres beslutning vil skape en trend i andre spanske byer som prøver å finne en passende balanse mellom ferieboliger og faste boliger.

Problemet i Palma er først og fremst økende masseturisme og at prisene for leie av faste boliger har skutt i været, samt at tilgangen på faste boliger har blitt begrenset på grunn av økt utleie av ferieboliger, som er langt mer inntektsbringende for utleierne.

Det går både ut over de fastboende og arbeidere som kommer fra fastlandet for å jobbe i Palma.

40 prosents prisstigning

Leieprisene for faste boliger har steget med 40 prosent de siste årene, og Palma er nå den nest dyreste byen i Spania etter Barcelona.

Utleie av ferieboliger er ikke den eneste årsaken til at leieprisene for faste boliger har skutt i været, men det står for 40 prosent av økningen som har vært siden 2013. Ifølge kommunen.

En rapport fra kommunens ombudsmann viser at antallet klager som er levert av innbyggere på problemer med turister som bor i ferieboliger har økt. I 2014 kom det 42 klager, i 2017 192 klager.

Mange leier ut ulovlig

11.000 ferieboliger er for utleie i Palma, men bare 645 har lisens for å leie ut.

Fra 2013 til 2017 økte antallet som ble leid ut uten lisens med 50 prosent til 20.000, men etter at myndighetene truet med bøter på opptil 400.000 euro, forsvant mange fra markedet.

Utleieportalene Airbnb og Tripadvisor har hver fått bøter på 300.000 euro for å formidle utleie av ferieboliger uten lisens.

Studier viser at nesten halvparten av ferieboligene i Palma blir leid ut i mellom sju og ni måneder av året.  

Ikke like problematisk på Kanariøyene

På Kanariøyene har det ikke vært en tilsvarende utvikling som i Palma, og det er kun i noen få områder at utleie av ferieboliger har blitt et alvorlig problem for priser og tilgang på faste boliger, men faren er til stede hvis antallet ferieboliger øker sterkt på kort tid.

Det har det imidlertid ikke gjort, mye på grunn av en lov om utleie av ferieboliger som kom i 2015 og satte flere begrensninger. Denne ble imidlertid sterkt kritisert, og er i ferd med å omarbeides. Turistministeren har antydet at det kan bli et tak på antallet.

Antallet ferieboliger som leies ut på Kanariøyene økte fra 29.931 i 2016 til 31.675 i 2017, hvilket er en økning på under seks prosent., viser tall fra de kanariske myndighetene.

I samme periode økte antallet sengeplasser i den profesjonelle overnattingsektoren med én prosent fra 129.185 til 131.032.

Hotellbransjen på Kanariøyene ønsker regulering

På Kanariøyene er selv hotellenes bransjeorganisasjoner imot et forbud. Bransjeorganisasjonen FEHT ønsker en regulering slik at utleierne betaler skatt og må innfri de samme kravene som hotellene må innfri.

De ønsker imidlertid at det innføres begrensinger i turistområder og områder der det kan bli mangel på faste boliger hvis antallet ferieboliger øker.

Utleierforening er sterkt imot forbud

Foreningen Ascav, som representerer utleiere av ferieboliger, er totalt avvisende til forbudet som Palma skal innføre mot utleie i flerfamiliebygninger.

Foreningen hevder at det vil utelukke innbyggere fra å dra fordeler av turismen.

De insisterer også på at mangelen på faste boliger ikke ikke kan tilskrives ferieboligutleie, men en mangel på befordring av offentlige eide bygninger til boliger som har pågått i årevis, og hundrevis av tomme leiligheter i ferdige og halvferdige bygninger i visse områder som eies av banker og finansieringsinstitusjoner.

I 2017 bodde 79,4 prosent av turistene på Kanariøyene på hotell og leilighetshotell, og 9,2 prosent bodde i ferieboliger, viser statistikk fra Istac, statistikkinstituttet på Kanariøyene.

Kan bli skattepliktig i Norge snart

I Norge har Finansdepartementet lagt frem forslag om at alle deleplattfomer skal bli rapporteringspliktige til Skatteetaten, og vil begynne med plattformer som formidler utleie av ferieboliger.

I dag er slik utleie skattefritt. Forslaget innebærer skatteplikt for utleie med varighet på opp til 30 dager.

Det foreslås også et sjablongfradrag for kostnader. Det innebærer at 85 prosent av leieinntekter som overstiger 10.000 kroner regnes som skattepliktig inntekt. 

Forslaget gikk ut på høring rett før påske. Det går ut på at slike digitale plattformer skal gi opplysninger om tjenesteyteren eller utleieren som er skatterelevante til Skatteetaten.

Les også

Den typiske Airbnb-leiligheten i Las Palmas dro inn 4250 euro i 2017

Se hvor det er dyrest og billigst å overnatte på Kanariøyene

Leieprisen for ferieboliger steg med ni prosent i 2017

Las Palmas har 1749 ferieboliger på Airbnb

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister¨

To personer pågrepet for svindel med utleie av ferieboliger

Foreslår å innføre tak for utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Hevder at Kanariøyenes hotellkapasitet har nådd taket

Nesten åtte av ti hotellsenger på Kanariøyene var belagt i 2017

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE