ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. MARS 2018 - SIST ENDRET 12. MARS 2018
Panteautomatene som er satt i drift i Chacon-butikken i Arrecife. Foto: Chacón
Panteautomatene som er satt i drift i Chacon-butikken i Arrecife. Foto: Chacón

De første panteautomatene er installert på Kanariøyene

Panteautomater har hittil vært totalt fraværene både på Kanariøyene og i mesteparten av Spania, men nå har de to første butikkene på Kanariøyene satt panteautomater i drift.

De första pantautomaterna är installerade på Kanarieöarna

ANNONSE

Spania har ikke noe lovpålagt pantesystem for drikkeemballasje, og det har derfor knapt nok blitt tatt i bruk frem til nå.

En Spar-butikk i Sardina i Galdár kommunenord på Gran Canaria var den første butikken på Kanariøyene som installerte panteautomater i februar i år.  

Lansering i dag på Lanzarote

I går, søndag, lanserte Chacon-gruppen to panteautomater for plastflasker og aluminiumsbokser på Lanzarote.

Butikken ligger i Valterra i Arrecife på Lanzarote. Automater skal installeres etter hvert i alle gruppens butikker i Arrecife, Argana, Playa Honda og Tías, ifølge Chacón.

Hver flaske eller boks som puttes i maskinen gir noen eurocent i pant, og pantebeløpet kan brukes til innkjøp i butikken eller doneres til forskjellige veldedige formål. I mars går pengene til Røde Kors.

Automater fins i en skole og en kafé

I tillegg til de fire panteautomatene som nå er installert på de to butikkene i Galdár og Arrecife, fins det en automat i en skole i Adeje på Tenerife og annen i en kafeteria i Agüimes på Gran Canaria, skriver avisen ABC.

133 millioner euro i tap

I Spania er det foreningen Retorna, som er finansiert av tyske firma, som går i spissen for innføring av panteautomater. Ifølge Retorna konsumeres det i Spania 51 millioner engangsflasker eller engangsbokser med drikke hver dag, 18 000 millioner i året.

Tre av ti blir lagt i returkonteinerne som er en del av det spanske retursystemet SIG, 28 millioner havner hver dag i naturen og andre steder.

Disse 28 millionene koster det 68 millioner euro å samle inn og brenne i søppelforbrenningsanlegg, og det er i tillegg et råvaretap på 65 millioner euro, ifølge Retorna. Et tap på 133 millioner euro i alt.

Panteforsøk ble gjort i 2013

Organisasjonen Hispafrica Verde Economia forsøkte å innføre pantesystem på Kanariøyene i 2013 og 2014, men møtte en rekke tekniske barrierer og stort kommersielt press mot et pantesystem – oppfatningen er at det er en kostnad å kjøpe inn panteautomater og at de tar opp verdifull plass i butikkene.

Dessuten er firmaene som driver de nåværende returordningene ikke særlig positive til en slik konkurranse.

Dårlige på resirkulering

I EU blir 45 prosent av avfallet, utenom industriavfall og farlig avfall, resirkulert, ifølge de siste tallene fra Eurostat.

I Spania er det imidlertid bare 29,7 prosent, ifølge Eurostats oversikt, langt unna EU-målet på 50 prosent innen 2020, 55 prosent innen 2025 og 65 prosent innen 2035.

Kanariøyene, Madrid og Galicia har ikke engang kommet opp i 20 prosent, og Spania har heller ikke klart å øke andelen avfall som resirkuleres siden 2010.

Det skal nevnes at et nytt og topp moderne resirkuleringsanlegg ble satt i drift på Gran Canaria i desember 2016, og det kan potensielt forbedre situasjonen noe i tiden fremover.

EU-kommisjonen skal i år lage en tidligvarsel-rapport om fremgangene for resirkulering o medlemsstaten i forhold til 2020-målene. Spania risikerer å havne på listen over land som kommer til å feile.

I fjor ble det gjort en evaluering av Spania og sju andre EU-land som ble oppfordret til å anstrenge seg mer for å oppnå målene.

Les også

Resirkuleringen av glass er på vei opp på Kanariøyene

Gran Canaria har fått nytt sorteringsanlegg for avfall

Renovasjonsavgiften øker i Mogán

ANNONSE

Día de Canarias, Kanariøyenes dag

30.05.2019 10:00

FOLKEFEST: Día de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag", feires på alle Kanariøyene.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE