ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. MARS 2018
Her strømmer det etterlengtede vannet inn i en av Gran Canarias dammer i mars. Foto: Policia Local Artenara
Her strømmer det etterlengtede vannet inn i en av Gran Canarias dammer i mars. Foto: Policia Local Artenara

Dammene på Gran Canaria har nå vann for tre års forbruk

Mot slutten av januar var mange av vannreservoarene på Gran Canaria helt eller nesten helt tomme etter en uvanlig langvarig tørkeperiode. Nå har de vann nok til at landbruket klarer seg i tre år.

Dammarna på Gran Canaria har nu vatten för tre års jordbruk

ANNONSE

En drøy måned med fire nedbørsfronter var alt som skulle til for å gå fra vannkrise i landbruket til å sikre vannforsyningen i tre år fremover.

26 millioner kubikkmeter vanner er tilført dammene på Gran Canaria siden den første av fire nedbørsfronter kom inn over øygruppen mot slutten av januar, viser tall som er lagt frem i dag, mandag, fra vannverket.

Siden 31. januar har det kommet 19,5 millioner kubikkmeter.

Den siste runden med nedbør varte i tre dager og ga sju millioner kubikkmeter i tilskudd. Nå er de 16 store dammene som eies eller drives av øyrådet i gjennomsnitt tre firedeler fulle.

Den enorme, 120 meter dype Soria-dammen var i realiteten knusktørr før det begynte å regne med bare  en skvett på drøyt 32 000 kubikkmeter i bunnen, én prosent av kapasiteten.

Nå har den vann opp til 17 prosent av sin kapasitet med over 2,2 millioner kubikkmeter vann tilført i den siste nedbørsrunden. Dammen har en teoretisk kapasitet på 32 millioner kubikkmeter, men har aldri nådd opp i mer en 13 millioner.

Aller mest i den siste nedbørsrunden fikk Las Ninjas, hele 3,8 millioner kubikkmeter, hvilket økte beholdningen fra 50 til 73 prosent.

Totalt sett ligger er vannbeholdningen nå på 50 prosent av kapasiteten med over 24,4 av 48,9 millioner kubikkmeter.

Fire dammer fikk så mye vann at de rant over: Gambuesa, El Mulato, Siberio og Las Hoyas er smekkfulle.

I tillegg til de 16 store, har hundrevis av mindre dammer samt tanker på mellom 6000 og 10 000 kubikkmeter fått bra med vannpåfyll fra nedbøren.

Gran Canaria har den største konsentrasjonen i verden av dammer i forhold til arealet med 167 dammer i 150 raviner  på et område på 1500 kvadratkilometer. 69 er definert som store dammer fordi de er dypere enn 15 meter.

ANNONSE

Svensk-kanarisk Lucia-feiring på Gran Canaria

12.12.2018 20:00 - 13.12.2018 20:00

HØYTID: Lucia-fering
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE