Bygger nytt sportsområde på Canteras-stranden i Las Palmas

Et nytt, sandbelagt sportsområde med gangvei over bygges foran La Cicer på Canteras-stranden i Las Palmas, et populært område for surfere.

Politikere på befaring på onsdag under broen hvor strandpromenaden går. Foto: Ayuntamiento de Las Palmas

Området blir 2500 kvadratmeter stort og skal stå ferdig i løpet av to måneder.

Standpromenaden skal gå som en bro over denne delen av Canteras-stranden, og det skal bli mulig å gå rett fra sportsanlegget som ligger der og ut i sanden og videre til havet.

Det kommer også en bygning med bad og toaletter og en bygning for nødtjenester på stedet. Disse skal stå ferdig til påske neste år.

3500 kubikkmeter sand

Byrådet har bedt kystverket om å få overføre 3500 kubikkmeter sand fra området ved San José-klinikken mellom Pedro Cueto-gaten og La Puntilla til den nye torgplassen. Det gjenstår å få dette godkjent fra departementet for offentlige arbeider.

Det er selskapet Satocan som har fått kontrakt på å bygge torget til en kontraktspris på 3,6 millioner euro. Første fase av arbeidet er nå ferdig. 2 millioner kommer fra det regionale utviklingsfondet FDCAN, resten fra den regionale regjeringen.

Tidligere kraftstasjon

Restene av en gammel kraftstasjon som lå i Pizarro-gaten blir fjernet som en del av arbeidet. CICER står egentlig for Compañía Insular Colonial Electricidad y Riesgos, og var et kraftselskap.

Kraftverket ble innviet i 1928 og hadde en effekt på ni megawatt. Den dekket et område på 16 000 kvadratmeter. Kraftverket hadde kulldrevne dampturbiner, og benyttet senere olje som råvare til kraftproduksjonen.

På 1960-tallet begynte man å bruke saltvann til å kjøle turbinene, og til dette formålet ble det gravd en enorm grop foran kraftverket. Denne dammen ble kalt "chupadero" på folkemunne, og her samlet barn seg for å ta et varmt bad. Det ble også bygd en stor kanal for å lede vannet.

CICER konkurrerte de første årene med Sociedad de Electricidad de Las Palmas, men de to selskapen ble slått sammen i 1932 og dannet  Unión Eléctrica de Canarias (UNELCO).

På 1970-tallet tok det nasjonale industiinstituttet over ansvaret for kraftproduksjonen, og CICER-kraftverket ble snart etter nedlagt.

Svært forsinket prosjekt

Det er hele 20 år siden det ble utlyst en arkitektkonkurranse for sportsanlegget, men diverse politiske og byråkratiske hindringer har gjort at det først nå blir realisert.

Gammel kraftstasjon

Slik så C.I.C.E-R-kraftstasjonen ut da den var i drift. Nå bygges det en sportssone her. Foto: Fedac

Tags