Brexit kan skade turismen på Kanariøyene

Storbritannias utgang av EU kan gi negative konsekvenser for turisme, bolighandel og netthandel på Kanariøyene.

Det kan ble færre briter på den engelske stranda, Playa del Ingles, når Storbritannia går ut av EU. Foto: Anders Gundersen

Kanariøyene og Spania vil få problemer med at Storbritannia går ut av EU, sier direktøren for hotellforeningen Ashotel på Kanariøyene, Juan Pablo González, til avisa Diario de Avisos.

Dyrere ferier og boliger

Pundet blir svekket og det vil bli dyrere for britene å feriere og kjøpe boliger på Kanariøyene, hvilket kan føre til at de ser seg om etter billigere feriesteder eller oppholder seg kortere tid i Spania, tror han.

Fernando Fraile, direktøren for FEHT, en annen hotellforening på Kanariøyene, er sikker på at Kanariøyene vil miste britiske turister, som er svært prissensitive.

Hvor mange, avhenger av hvor mye pundet svekkes i forhold til euroen og hvilke avaler Storbritannia inngår med Spania og EU.

Han viset til at Kanariøyene mistet mange russiske turister da den russiske valutaen ble svekket i forhold til euroen, og en hel del norske turister da den norske kronen ble svekket.

4,2 milliarder euro på Kanariøyene

Konsekvensene kan bli store i og med at britene utgjør en firedel av turistene i Spania, over 15 millioner i året.

Til Kanariøyene kom det 4,3 millioner briter i fjor, den største gruppen av utlendinger.

Hver av disse brukte i underkant av 1000 euro på kanariferiene sine, hvilket vil si at de skapte en omsetning på cirka 4,2 milliarder euro.

Gonzales peker på at det også kan bli fiskale justeringer for boligkjøp i Spania for innbyggere fra land utenfor EU, hvilket kan gjøre det enda mindre attraktivt for briter å kjøpe eiendom.

Vareimport vil bli dyrere

Andre eksperter peker på at import av varer fra Spania til Storbritannia og fra Storbritannia til Spania vil lide av Brexit fordi det vil tilkomme toll og importskatt som vil gjøre kjøpene dyrere. I tillegg blir det mer byråkrati.

Det er imidlertid bare 14 selskap som eksporterer varer fra Kanariøyene til Storbritannia, og 38 som importerer fra Storbritannia til Kanariøyene, ifølge avisa ABC.

29 000 briter er fastboende på Kanariøyene

200 000 spanjoler bor i Storbritannia, og mellom 800 000 og 1 000 000 briter bor hele eller deler av året i Spania, og handler en hel del via internett fra Storbritannia. På Kanariøyene er det cirka 29 000 fastboende briter.

Mange av disse er eldre mennesker som risikerer at tilgangen til helsetjenester i Spania kan bli begrenset når de står utenfor EU.

Bruk av det mobile telenettet i Spania for briter og i Storbritannia for spanjoler kan også bli dyrere i og med at EU har direktiver for å fjerne roamingavgiftene, medmindre Sotrbritannia innfører lignende direktiver. 

Stopp for fri flyt av arbeidskraft

Hvis Storbritannia velger å ikke gå med i EØS, kan det også skape problemer for den frie flyten av arbeidskraft mellom Spania og Storbritannia.

Mange unge spanjoler har i dag Storbritannia som førstevalg når de søker jobb utenfor Spania.

Maner til ro

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, ber innbyggerne om å forholde seg rolige til situasjonen.

Han hevder at Brexit vil ha en minimal effekt selv om pundet blir svakere i forhold til euroen, og understreker at Kanariøyene får turister fra mange forskjellige land.

Kanariøyenes viseminister for turisme, Cristóbal de la Rosa, har i et radioprogram innrømmet at det kan bli en nedgang i britisk turisme, og at det kan bli aktuelt å endre markedsføringen for å kompensere fallet med flere turister fra andre land.

Presidenten har kalt inn til et ekstraordinært møte i Kanariøyenes rådgivende komite i neste uke, og invitert arbeidsgivere i turismen til å delta for å diskutere situasjonen.

Clavijos største bekymring er fremveksten av høyeekstreme krefter i Europa og muligheten for at flere land vil ønske å forlate EU.

Tags