ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 30. MAI 2018
Thiolava veneris vokser frem på havbunnen sør for El Hierro, hvor et vulkanutbrudd skjedde i 2011. Foto: Miquel Canals, Universitetet i Barcelona
Thiolava veneris vokser frem på havbunnen sør for El Hierro, hvor et vulkanutbrudd skjedde i 2011. Foto: Miquel Canals, Universitetet i Barcelona

Bakterie på Kanariøyene på topp ti av nyoppdagede arter

Hvert år oppdages det nye arter i naturen på jordkloden, og hvert år blir de ti mest interessante oppdagelsene kåret. I 2017 er bakterier på Kanariøyene blant de ti mest interessante.

ANNONSE

Av de cirka 18.000 artene som ble oppdaget i fjor var Thioleva veneris en av de ti viktigste, ifølge den årlig listen fra forskere ved College of Environmental Science and Forestry i Syracuse i delstaten New York, USA.

Det er snakk om proteobakterier som kan drive fotosyntese. Thiolava veneris vokste frem som et slags hårete teppe etter et undersjøisk vulkanutbrudd som utslettet alt liv like sør for Kanariøya El Hierro i 2011.

Bakteriene var angivelig det første tegnet til nytt liv etter vulkanutbruddet, som skapte et nytt, undersjøisk fjell på havbunnen. Vulkanen har fått navnet Tagoro.

Tre år etter at utbruddet var over i 2012, ble bakterien oppdaget. Den dekker nå et område på cirka 2000 kvadratmeter, og forskerne tror det kan være det første skrittet på vei mot et nytt økosystem.

De andre artene på topp ti-listen er disse:

  • Et brasiliansk tre som kan bli 40 meter høyt og veie 58 tonn, kalt Dinizia jueirana-facao,
  • En fem centimeter lang tangloppe med pukkelrygg som er kalt Epimeria quasimodo etter pukkelryggringeren i Notre Dame, funnet i Sørishavet.
  • En 1,5 millimeter lange bille som kun lever sammen med nomademaur av en art som ikke bygger ikke tuer. Billene henger seg på bakkroppen til maurene og blir med som blindpassasjerer, kamuflert ved at den ligner på maurens bakkropp.
  • En ny orangutang art fra Sumatra i Indonesia, Pongo tapanuliensis.
  • Pseudoliparis swirei, en drøyt ti centimeter lang fisk som lever på opptil 7000-8000 meters dyp i Marianegropa i Stillehavet.
  • Parasittblomsten Sciaphila sugimotoi fra lya Ishigaki i Japan, som snylter på sopp.
  • Pungløven Wakaleo schouteni, som levde i Queensland i Australia for over 20 millioner år siden.
  • Billen Xuedytes bellus, som lever i en grotte i Kina og ble oppdaget i et akvarium i San Diego.

Les også

Foto av El Hierro-vulkan er kåret til årets Nasa-bilde

Vulkanen på El Hierro spyttet opp 329 millioner kubikkmeter materiale

Vulkanutbrudd på Kanariøyene i dag!

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE